Înscrierea în şcolile postliceale sanitare ar putea fi permisă doar celor care au luat BAC-ul – proiect

La școlile postliceale sanitare s-ar putea înscrie doar absolvenții de liceu care dețin diplomă de bacalaureat, potrivit unui proiect de lege inițiat de un grup de parlamentari USR.

17 feb. 2022, 16:08
Înscrierea în şcolile postliceale sanitare ar putea fi permisă doar celor care au luat BAC-ul – proiect
Înscrierea în şcolile postliceale sanitare ar putea fi permisă doar celor care au luat BAC-ul - proiect

Înscrierea în şcolile postliceale sanitare ar putea fi permisă doar celor care au luat BAC-ul. Mai mulţi parlamentari USR au depus în Parlament un proiect de modificare a Legii educației naționale 1/2011.

Proiectul prevede că „au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, (…), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. Prin excepție, au dreptul să se înscrie la școlile sanitare postliceale doar absolvenții de liceu care dețin diploma de bacalaureat”.

Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu recunoaşte: Notele din școlile românești sunt prea mari și nu se dau pe merit

În prezent, legea prevede că au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, absolvenții de liceu, indiferent că au sau nu diplomă de bacalaureat.

Citeşte şi: Se fac angajări în sistemul de sănătate. Alexandru Rafila: Personalul cu contract temporar din pandemie va fi angajat cu normă întreagă

Iniţiatorii proiectului îşi motivează răspunderea prin faptul că „asigurarea calității resursei umane din Sănătate este un imperativ pentru România”, iar „personalul medical bine pregătit, cu aptitudini individuale, cunoștințe solide și abilități interpersonale este premisa esențială a unui act medical de calitate”.

„Asistentul medical este placa turnantă a echipei medicale care îngrijește pacientul. (…) Este un domeniu care necesită bune abilități cognitive, capacitatea de a învăța și de a deprinde competențe rapid și constant.
La ora actuală nu este necesar bacalaureatul pentru ca un absolvent de liceu să se înscrie și să urmeze cursurile școlii postliceale sanitare. Considerăm că promovarea examenului de bacalaureat este un filtru esențial pentru selecția calității resursei medicale din domeniul sanitar”, se mai arată în motivare.

pl42