Când încep înscrierile în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2023 – 2024. Vezi calendarul

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare începe în data de 3 mai 2023 și durează până pe 18 mai, potrivit unor surse citate de Edupedu.ro. Calendarul pentru înscrierea în învățământul primar va fi discutat marți, 14 februarie, în ședința Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Educației.

10 feb. 2023, 16:18
Când încep înscrierile în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2023 – 2024. Vezi calendarul

Înscrierile în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2023 – 2024 încep pe 3 mai. Până în 18 mai, părinții vor completa cererea-tip de înscriere, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro.

Inspectoratele școlare pot decide extinderea activității didactice în situația școlilor care au un număr mare de solicitări de înscriere în clasa pregătitoare, în alte unități de învățământ care au spații disponibile, conform calendarului.

Citește și: Noi sancțiuni pentru elevi! Nota scăzută la purtare pentru cei care au 20 de absențe nemotivate

În perioada 5 aprilie – 26 aprilie 2023 are loc evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2023 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar.

Pentru copiii care au frecventat grădinița:

  • înregistrarea cererilor transmise/depuse la unitățile de învățământ cu nivel preșcolar pentru obținerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare;
  • eliberarea/transmiterea către părinte de către unitatea de învățământ cu nivel preșcolar a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz;
  • Pentru copiii care NU au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate :

Citește și: Elevii din 10 județe intră în vacanță de astăzi, după terminarea orelor. În ce școli se fac cursuri

  • înregistrarea de către CJRAE/CMBRAE a cererilor de evaluare, depuse/transmise de părinți  pentru copiii care îndeplinesc criteriile prevăzute la  art. 7 alin. (1) din Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, aprobată prin Ordinul ministrului educației nr. 3.445/2022)
  • planificarea de către CJRAE/CMBRAE a organizării evaluării; afișarea și comunicarea programării pentru participarea la evaluare;
    desfășurarea evaluării copiilor de către CJRAE/CMBRAE;
  • eliberarea/transmiterea către părinte de către CJRAE/CMBRAE a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz;
  • soluționarea, de către Comisia județeană/ a municipiului București de înscriere a copiilor în învățământul primar, (Comisia județeană/a municipiului București), a  situațiilor excepționale care necesită amânarea înscrierii în învățământul primar.

 

30 mai 2023: Procesarea de către Comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție.

31 mai 2023: Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere.

 

A doua etapă de înscriere în învățământul primar

6 iunie – 12 iunie 2023: Depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă;