Insomnia, asociată cu un risc crescut de atac de cord şi de accident vascular cerebral

Insomnia este asociată cu un risc crescut de atac de cord și de accident vascular cerebral, informează Science Daily care citează un studiu publicat în revista de specialitate ''European Journal of Preventive Cardiology''.
Filip Stan
03 apr. 2017, 13:34
Insomnia, asociată cu un risc crescut de atac de cord şi de accident vascular cerebral

”Somnul este important pentru recuperarea biologică și ocupă circa o treime din durata vieții însă, în societatea modernă, din ce în ce mai multe persoane se plâng de insomnii”, susține Qiao He, autoarea principală a cercetării și masterandă a Universității Medicale din Shenyang, China. „Spre exemplu, se raportează că aproximativ o treime din populația Germaniei a suferit de simptome ale insomniei”, a mai spus aceasta adăugând că ”oamenii de știință au descoperit o asociere între insomnie și efectele negative asupra sănătății, însă legătura dintre insomnie și bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral au fost inconsistente”.

Metaanaliza s-a concentrat pe legătura dintre simptomele insomniei și incidența deceselor cauzate de afecțiunile cardiovasculare (infarct miocardic, boală coronariană și insuficiență cardiacă) și de accidentul vascular cerebral, sau de o combinație a acestora. Printre semnele insomniei se numără dificultatea de a adormi și de a menține somnul, trezitul foarte devreme și somnul insuficient de odihnitor.

Autorii cercetării au analizat 15 studii de cohortă la care au luat parte în total 160.867 participanți. În timpul unei perioade medii cuprinse între 3 și 29,6 ani, au existat 11.702 evenimente adverse.

A fost observată o legătură semnificativă între dificultatea de a adormi, de a menține somnul, somnul insuficient de odihnitor și riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral, riscul fiind cu 1,27, 1,11 și respectiv 1,18 mai mare în comparație cu persoanele care nu au manifestat simptome de insomnie. Nu a fost observată nici o asociere între trezitul foarte devreme și efectele adverse.

”Am descoperit că dificultatea de a adormi, cea de menținere a somnului sau somnul insuficient de odihnitor au fost asociate cu un risc de 27%, 11% și respectiv 18% mai mare de afecțiuni cardiovasculare și atac vascular cerebral”, a precizat Qiao He.

„Mecanismele care stau la baza acestor asocieri nu sunt pe deplin înțelese”, a continuat ea. „Studii anterioare au demonstrat că insomnia ar putea determina modificarea metabolismului și a funcției endocrine, (ar declanșa — n.r.) activarea sistemului nervos simpatic, ar crește tensiunea arterială și nivelurile de citokine (cu efecte — n.r.) proinflamatorii și inflamatorii — toți aceștia fiind factori de risc pentru afecțiunile cardiovasculare și accident vascular cerebral”, a adăugat cercetătoarea, potrivit sursei citate.

Femeile care prezintă simptome de insomnie au avut un risc ușor crescut de evenimente cardiovasculare și atac vascular cerebral în comparație cu bărbații, în special în ceea ce privește somnul insuficient de odihnitor, însă diferențele dintre sexe nu au atins pragul de semnificație din punct de vedere statistic.

”Nu putem concluziona că insomnia este mai periculoasă pentru femei ,ținând cont de limitările metaanalizei și a lipsei de semnificație din punct de vedere statistic dintre sexe. Însă cunoaștem că femeile sunt mai predispuse la insomnie din cauza diferențelor genetice, a hormonilor sexuali, a stresului și a reacției la acesta. Prin urmare, ar fi prudent să se acorde o mai mare atenție sănătății somnului femeilor”, a subliniat Qiao He.

”Tulburările de somn sunt un lucru comun în rândul populației, iar sănătatea somnului ar trebui să fie inclusă în evaluarea riscului clinic. Educația în privința sănătății este necesară pentru creșterea conștientizării asupra simptomelor insomniei și a factorilor de risc, astfel încât persoanele care au probleme legate de somn să se simtă încurajate să caute ajutor”, a încheiat autoarea studiului.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 17.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cel mai mare furnizor de gaze naturale, schimbări majore. Ce trebuie să știe românii
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan