Inspecţia Judiciară reclamă preşedintelui CSM atitudinea ostilă a unor membri ai Consiliului

Publicat: Vineri, 01 Noiembrie 2019 16:47 // Actualizat: Vineri, 01 Noiembrie 2019 16:47 // Sursa: romaniatv.net

Inspecţia Judiciară i-a trimis o scrisoare deschisă şefei CSM, Lia Savonea, în care reclamă "atacuri susţinute" la adresa instituţiei din partea unor membri ai Consiliului.

"Atacurile susţinute la adresa Inspecţiei Judiciare, concentrate pe ideea asimilării sale cu o structură opresivă, precum şi pe evaluarea trunchiată a activităţii desfăşurate de inspectorii judiciari, ne obligă să abandonăm rezerva ce caracterizează comunicarea noastră publică şi să ne exprimăm deschis îngrijorarea cu privire la posibilele efecte ale acestei atitudini ostile, manifestată, din păcate, şi de unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Încercările repetate de asimilare a Inspecţiei Judiciare cu o structură opresivă sunt deosebit de grave. Simpla lecturare a legii permite oricui să observe că inspectorii judiciari nu pot să dispună nicio măsură privind drepturile judecătorilor şi procurorilor sau în legătură cu cariera acestora", se arată în scrisoarea deschisă a Inspecţiei Judiciare.

Inspecţia Judiciară susţine că aria sa de competenţă se întinde atât cu privire la aspecte de ordin particular ale activităţii şi conduitei judecătorilor şi procurorilor, cât şi de ordin general, ce vizează activitatea instanţelor şi parchetelor.

"Este regretabil că unele 'evaluări' ale activităţii de inspecţie judiciară ignoră independenţa inspectorilor judiciari şi, deopotrivă, independenţa operaţională a Inspecţiei Judiciare, fiind lezate astfel valori pe care legea le ridică la rang de principii. Desconsiderarea efortului pe care îl depunem pentru efectuarea verificărilor necesare soluţionării tuturor lucrărilor de inspecţie, prin raportare exclusivă la unele aspecte particulare, cu pondere vizibil redusă în ansamblul activităţii noastre şi cu privire la care se utilizează termeni improprii precum 'eşecuri' sau 'achitări', este de natură să erodeze încrederea în activitatea Inspecţiei Judiciare. Ceea ce nu se spune niciodată în intervenţiile publice denigratoare la adresa noastră este că activitatea pe care o desfăşurăm este complexă şi presupune un volum de muncă semnificativ, fapt ce rezultă neechivoc din disproporţia dintre numărul inspectorilor judiciari şi cel al judecătorilor şi procurorilor din România", susţine Inspecţia Judiciară.

IJ afirmă că "utilizarea insistentă a modalităţilor de dezinformare" are ca efect exercitarea unor presiuni asupra Inspecţiei Judiciare şi atragerea acesteia în zone străine principiilor care guvernează activitatea sa, îngreunând realizarea scopului pentru care a fost înfiinţată şi funcţionează.

Reprezentanţii instituţiei susţin că scrisoarea a fost asumată şi semnată de toţi cei 52 de inspectori judiciari.

Scrisoarea vine după ce, recent, Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor a solicitat demiterea urgentă a conducerii Inspecţiei Judiciare, pe motiv că instituţia are "rezultate dezastruoase", aducând ca argument faptul că peste 70% din acţiunile disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară în cazul procurorilor, în ultimii trei ani, au fost respinse de Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CSM Inspecţia Judiciară Lia Savonea
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8641
RON
Ultimele joburi adaugate
24 H