Inspecţia Muncii: Angajatorii români au respectat legea privind modificarea salariului brut, după transferul contribuţiilor

Majoritatea angajatorilor din România (95%), verificată de Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM), a respectat prevederile legale referitoare la modificarea salariului brut, în contextul transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, arată rezultatele oficiale ale unei campanii naţionale, derulată în perioada aprilie - iunie 2018.

12 iul. 2018, 11:52
Inspecţia Muncii: Angajatorii români au respectat legea privind modificarea salariului brut, după transferul contribuţiilor

Potrivit unui comunicat de presă al Inspecţiei Muncii în cadrul campaniei au fost controlaţi 10.280 de angajatori, atât din mediul privat, cât şi de la stat.

Astfel, în urma acţiunilor de verificare, s-a constatat că 95% din numărul total al angajatorilor controlaţi au respectat prevederile legale din OUG nr. 82/2017, în sensul că, în unităţile în care nu exista încheiat contract sau acord colectiv de muncă, a fost iniţiată negocierea colectivă, care este obligatorie pentru punerea în aplicare a legii.

De asemenea, din totalul angajatorilor controlaţi, 9.992 au respectat prevederile legale în sensul că orice modificare a drepturilor salariale (aşa cum sunt prevăzute în contractul individual de muncă şi contractul colectiv de muncă), care s-a produs de la data intrării în vigoare a noilor prevederi legale şi până la data de 31 martie 2018, trebuia transmisă până la 31 martie 2018.

Inspecţia Muncii precizează că angajatorii care nu au respectat prevederile legale au reprezentat 2,8% din numărul total al operatorilor economici verificaţi, iar în consecinţă au fost aplicate 2.017 sancţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare de 51.000 de lei.

În acelaşi timp, din cei 10.280 de angajatori verificaţi, 10.209 au respectat legea care face referire la stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu data de 1 ianuarie 2018. Angajatorii care nu au respectat prevederile respective au reprezentat 0,6% din numărul total al angajatorilor controlaţi, fiind aplicate astfel 67 de sancţiuni contravenţionale, dintre care amenzi în valoare de 18.600 lei.

Conform datelor centralizate, pentru nerespectarea altor prevederi legale din domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate 2.797 de sancţiuni contravenţionale, din care 765 de amenzi în cuantum de 11.052.500 lei. Totodată, 11.800 de măsuri au fost dispuse pentru nerespectarea prevederilor legale verificate în timpul controalelor.

„În cadrul acestor controale, inspectorii de muncă au verificat şi modificarea salariului de bază lunar brut (creştere/diminuare) ca urmare a transferării contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, realizată prin încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă sau, în cazul existentei unui contract colectiv de muncă sau a unui act adiţional la acesta, prin decizie. Au fost identificaţi 56 de angajatori la care, prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, au rezultat, în luna ianuarie 2018, salarii nete sub nivelul salariului net din decembrie 2017”, se menţionează în comunicatul citat.

În perioada aprilie – iunie 2018, ITM-urile au desfăşurat acţiuni de verificare a modului în care angajatorii au aplicat prevederile legale privind modificarea salariului brut (în principiu, creşterea salariilor brute cu valoarea contribuţiilor aflate anterior în sarcina angajatorului), în contextul transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, registrul general de evidenţă a salariaţilor şi stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, începând cu 1 ianuarie 2018.