INSPECTORI ANTIFRAUDĂ, la un pas SĂ FIE LINŞAŢI într-un bazar din Suceava. De frică au sunat la 112

Un nou control al inspectorilor Antifraudă în Bazarul din lunca Sucevei, desfăşurat ieri dimineaţă, a încins la maximum spiritele în centrul comercial, comercianţi dar şi clienţi începând să huiduiască echipele de control. De la vociferări s-a ajuns la ameninţări, iar inspectorii de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au sunat la 112 şi au cerut sprijin de la Jandarmerie şi Poliţie.

08 iun. 2015, 09:14

Inspectorii Antifraudă au fost evacuaţi din Bazar de forţele de ordine, sub un cor de huiduieli şi ameninţări venite de la aproximativ 200 de oameni, care au ieşit din Bazar pentru a bloca maşinile de la ANAF, scrie monitorulsv.ro.

Citeşte şi ANAF va putea recalcula impozitul plătit de cei care reziliază contractele de chirie – PROIECT

Ziua şi controlul ANAF

Controlul de ieri dimineaţă a venit la numai o zi după ce inspectorii Antifraudă au descins, sâmbătă, cu 10-12 maşini în Bazarul din Suceava. Sâmbătă, inspectorii de la ANAF au dat mai multe amenzi, foarte mari, susţineau bazariştii, iar o parte dintre comercianţi nu s-au mai putut controla atunci când, duminică dimineaţă, au văzut că urmează o nouă descindere a celor de la ANAF.

Vociferările a doi-trei oameni au declanşat o revoltă în masă

Scandalul a început din zona de Bazar de unde se vând covoare. Martorii oculari au relatat că a fost suficient ca două-trei persoane din Bazar să vocifereze împotriva celor de la ANAF pentru ca în scurt timp să se ajungă la o revoltă în masă a oamenilor. Aceştia au început să se adune în jurul echipelor de control şi să le ceară să plece din Bazar. Inspectorii ANAF, printre care se aflau şi mai multe femei, s-au panicat, au oprit controlul şi s-au refugiat într-un colţ al Bazarului, cerând ajutor.
La faţa locului au ajuns jandarmi şi poliţişti de la Secţia Burdujeni. Din fericire, nu s-a ajuns şi la violenţă fizică.

Maiorul Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, a precizat că, în urma apelului de urgenţă, s-a asigurat părăsirea zonei de către inspectorii ANAF, fără a se înregistra alte evenimente deosebite.

Amenzile care îi strâng în spate pe comercianţii din Bazar

Comercianţii din Bazar consideră că modul de acţiune al celor de la ANAF are un singur scop: de a-i falimenta. „Nu se poate ca la un chioşc în care este marfă de 10 milioane să dai amendă de 30-40 de milioane de lei vechi”, era revoltat unul dintre bazarişti.

Aceştia susţineau că amenzile date recent de ANAF în Bazar pleacă de la 3.000 de lei şi au ajuns şi până la 12.000 de lei. Un alt comerciant a declarat că a încasat o amendă de aproximativ 3.500 de lei pentru că nu a dat un bon fiscal de 3 lei. Oamenii au mai susţinut şi că inspectorii ANAF îi tratează cu multă aroganţă, ca pe nişte oameni de „mâna a doua”.

Citeşte şi ANAF va elimina timbrul extrajudiciar. Contribuabilii vor putea solicita online eliberarea adeverinţelor

Chioşcuri închise de ANAF

Inspectorii ANAF au şi închis, sâmbătă, câteva chioşcuri. „Activitate suspendată de Antifraudă – ANAF, pentru neemiterea bonurilor fiscale”, scria mare, cu roşu, pe unul din chioşcurile închise. Comercianţii din Bazar au mai declarat că sunt „obligaţi” că cumpere mărfuri fără acte şi au cerut ca ANAF-ul să-i amendeze întâi pe „peştii mari”, care fac comerţ ilicit la scară mare.

O stare de nemulţumire greu de stăpânit

Contactat telefonic, administratorul Bazarului, Costel Netbai, a confirmat că printre cei care deţin chioşcuri în centrul comercial pluteşte o stare de nemulţumire care s-a accentuat după controlul de sâmbătă, oamenii fiind revoltaţi de faptul că pentru nereguli pe care le consideră minore primesc amenzi de minimum 3.000-4.000 de lei.
„Foarte mulţi au credite în bănci, datorii mari, şi o astfel de lovitură este greu de suportat pentru aceşti oameni”, a spus administratorul Bazarului. El nu a dorit să facă vreun comentariu referitor la revolta oamenilor, sub pretextul că duminică nu s-a aflat la Bazar, însă a confirmat că cei de la ANAF au fost în controale două zile la rând, şi sâmbătă şi duminică.
La puţin timp după ce echipele de control au plecat din Bazar starea de tensiune a dispărut, comercianţii părând a conştientiza că ceea ce au făcut ieri se poate întoarce împotriva lor. Întrebaţi de reporteri ce s-a întâmplat, mai toţi au ridicat din umeri, iar cei care au vorbit au evitat să o facă oficial, temându-se de consecinţe. Cei mai mulţi au încercat să convingă că nu a fost decât un protest care nu se putea transforma în violenţe, fapt infirmat de cei care s-au aflat în mijlocul scandalului.

O clientă a fost închisă într-un magazin, din greşeală, de frica ANAF
Comercianţii din Bazar povesteau ieri pe cât de amuzaţi, pe atât de îngrijoraţi la ce cote de panică s-a ajuns din cauza controalelor ANAF. În timpul verificărilor de sâmbătă, un comerciant ar fi închis în grabă magazinul, fără a băga de seamă că în interior a rămas o clientă. Încuiată pe dinăuntru în magazin, femeia şi-a telefonat soţul, care, povesteau bazariştii, a venit în centrul comercial şi a căutat-o timp îndelungat pe femeie. Poliţia nu a fost sesizată prin 112 despre acest incident.