Inspectorii verifică gospodinele care vând platouri cu bezele şi aperitive pe Facebook. Ce este metoda clientului misterios

Gospodinele care comercializează pe internet platouri cu aperitive sau prăjituri de casă, în preajma Sărbătorilor Pascale, au intrat în atenția inspectorilor DSVSA.

30 mart. 2023, 14:15
Inspectorii verifică gospodinele care vând platouri cu bezele şi aperitive pe Facebook. Ce este metoda clientului misterios

Înainte de paşte, autoritățile le verifică pe gospodinele care vând platouri cu aperitive și prăjituri pe Facebook. Sunt vizate micile afaceriste care prepară alimente pentru platouri și prăjituri și nu au documente sau avize care să dovedească faptul că produsele sunt singure din punct de vedere sanitar. În această perioadă, inspectorii din Alba verifică gospodinele de pe internet, printr-o metodă simplă, cea a ”clientului misterios”.

Aceștia sună la numerele de pe Facebook din anunțuri și comandă produsele făcute de gospodine, iar când se întâlnesc cu acestea le cer documentele. Dacă acestea nu le au, sunt sancționate.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă tuturor consumatorilor să achiziționeze produse alimentare doar de la unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor deoarece acestea sunt supuse controlului de specialitate. Şi ANAF verifică vânzările online.

Platformele de livrare mâncare, în vizorul Fiscului. Director ANAF: Am sesizat o subdimensionare a contractelor de muncă

„În primul rând transmitem tuturor consumatorilor să NU cumpere produse alimentare, prăjituri, cozonaci ori alte preparate de la persoane fizice care le comercializează prin mediul online, pe diferite site-uri de anunțuri și vânzări diverse bunuri și servicii ori de pe rețelele de socializare/grupuri ale acestora.

Astfel, cei care cumpără preparate alimentare de la persoane neautorizate se expun unui risc iminent de îmbolnăvire și o fac pe propria răspundere.”

Inspectorii verifică gospodinele care vând platouri cu bezele şi aperitive pe Facebook. Ce este metoda clientului misterios

Metoda clientului misterios

De-a lungul timpului inspectorii DSVSA Alba au realizat controale oficiale prin tehnica denumită ”clientul misterios”. Inspectorii DSVSA Alba au comandat printr-o solicitare directă, realizată anonim, fără declinarea calității oficiale, produse alimentare comercializate pe internet. Ulterior, acestea au fost inspectate, analizate, testate sau supuse unei verificări a conformității (în funcție de caz).

De asemenea, au fost verificate produsele, etichetele, condițiile generale de igienă și de comercializare, dar și alte standarde de calitate impuse de lege.

Inspectorii DSVSA Alba verifică și dacă spațiile în care se comercializează produse alimentare sunt autorizate și înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Sumele ridicole pe care ANAF le cere pentru trei Dacia Logan. Mai mult te costă o maşinuţă de jucărie!

În anul 2022, au fost aplicate 12 sancțiuni contravenționale la persoane fizice sau juridice care au comercializat produse alimentare în spații neaprobate sanitar-veterinar.

Nu în ultimul rând, transmitem tuturor consumatorilor să depună sesizări la DSVSA Alba în condițiile în care au suspiciuni cu privire la calitatea produselor ori dacă consideră că acestea sunt preparate în spații neautorizate (bucătării de case și apartamente etc), au precizat reprezentații DSVSA Alba, la solicitarea alba24.ro.