Judecătoria sectorului 4 a decis: Adrian Năstase, eliberat condiţionat

Judecătoria Sectorului 4 a admis, marţi, cererea lui Adrian Năstase de eliberare condiţionată. Decizia nu este însă definitivă. Procurorii DNA au declarat recurs, acesta urmând să fie judecat de Tribunalul Bucureşti. Dacă magistraţii TB vor menţine decizia Judecătoriei, atunci Adrian Năstase va fi pus în libertate.

12 feb. 2013, 15:15
Judecătoria sectorului 4 a decis: Adrian Năstase, eliberat condiţionat

Judecătoria sectorului 4 a decis, marţi, punerea în libertate a fostului premier, după aproximativ şapte luni şi jumătate de detenţie din cei doi ani la cât a fost condamnat în dosarul „Trofeul calităţii”.

Direcţia Naţională Anticorupţie a declarat însă recurs, acesta urmând să fie judecat de Tribunalul Bucureşti. Decizia Tribunalului va fi definitivă.

Până la judecarea recursului, fostul premier rămâne în detenţie. Dacă Tribunalul va menţine decizia Judecătoriei Sectorului 4, Năstase va fi pus în libertate.

La judecarea cererii de eliberare înainte de termen, procurorul de şedinţă a solicitat instanţei Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti respingerea acesteia, învocând faptul că deţinutul nu a dovedit o atitudine de îndreptare, întrucât a continuat să facă afirmaţii la adresa judecătorilor care l-au condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calităţii” referitor la sponsorizarea campaniei sale electorale din 2004.

Avocaţii lui Năstase au respins susţinerile procurorului de şedinţă.

Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatând că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care ar putea fi eliberat fostul premier.

Avocatul Ion Cazacu a precizat că membrii Comisiei au luat în calcul pentru avizul favorabil activităţile desfăşurate de Adrian Năstase în penitenciar, precum şi faptul că acesta a publicat trei cărţi. „Pentru două zile de muncă, un deţinut câştigă o reducere de pedeapsă de trei zile. Ca urmare, pentru 30 de zile lucrate, un deţinut obţine o reducere de pedeapsă de 45 de zile”, a precizat purtătorulul de cuvânt al ANP, Georgiana Gherman.

Lucrarea ştiinţifică a lui Adrian Năstase s-a materializat printr-o carte, intitulată „România la UE în contextul reglementărilor interne şi europene”, care a fost ulterior publicată de o editură acreditată pe lângă Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior.

Au fost luate în considerare în stabilirea perioadei de executare a pedepsei şi zilele petrecute de Adrian Năstase în Spitalul Floreasca, scăzute din pedeapsă în urma unei decizii a instanţei.

Adrian Năstase este încarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii” referitor la sponsorizarea campaniei sale electorale din 2004.

În 3 decembrie 2012, avocatul Ion Cazacu declara că Năstase ar mai avea de executat, după calculele apărării, 35 – 36 de zile de închisoare din condamnarea primită în dosarul „Trofeul calităţii” şi ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul lunii ianuarie 2013.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zile petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

Adrian Năstase va fi executat silit pentru prejudiciul adus în dosarul „Trofeul Calităţii”. Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea făcută de Inspectoratul de Stat în Construcţii, aşa că fostul premier riscă acum să rămână şi fără proprietăţi, şi fără mai multe bunuri de valoare.