Instigarea la ură pe criteriul apartenenței politice, pedepsită cu închisoare până la 3 ani. Parlamentul a adoptat proiectul de lege!

Plenul Camerei Deputaților a votat, luni, pentru incriminarea delictului de opinie. Instigarea la ură pe criteriul apartenenței politice este pedepsită cu închisoare până la 3 ani.

14 mart. 2022, 21:34
Instigarea la ură pe criteriul apartenenței politice, pedepsită cu închisoare până la 3 ani. Parlamentul a adoptat proiectul de lege!

Instigarea la ură pe criteriul apartenenței politice, pedepsită cu închisoare. Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a votat luni un proiect de lege care incriminează instigarea la ură împotriva unei persoane sau a unui grup pe motiv de apartenență politică. Parlamentarii USR vor sesiza CCR, a declarat deputatul Mihai Badea.

Instigarea la ură pe criteriul apartenenței politice, pedepsită cu închisoare până la 3 ani. Parlamentul a adoptat proiectul de lege!

Proiectul a fost trimis la reexaminare ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

‘Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă’, se arată în proiect.

Proiectul transpune un articol din Decizia cadru 2008/913/JAI privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz, conform Agerpres.

Citeşte şi: Cinci parlamentari USR îi cer demisia ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, după declaraţiile acestuia referitoare la „definiţia legală a plagiatului”
”Ce înțelegeți prin instigare la ură împotriva unei persoane sau a unui grup de persoane pe criteriul opiniei sau apartenenței politice? Codul penal nu conține nicio definiție a acestei noțiuni, care rămâne la aprecierea instanței. Nesocotiți nu doar dreptul la liberă exprimare, dar și principiul constituțional al calității, clarității și preciziei legii. Practic, orice critică mai substanțială pe care un cetățean obișnuit sau un jurnalist o va aduce unui politician sau unui partid politic va putea fi considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, a declarat Mihai Badea.

Citeşte şi: România, mai aproape ca niciodată de Schengen. Europarlamentarul Victor Negrescu: CE trimite în România sute de angajați Frontex și tehnică specifică pentru a sprijini securizarea frontierelor