Institutul „Cantacuzino” a trecut oficial la MApN. Ministrul Apărării: Ne pregătim să reluăm producţia de vaccin

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi cel al Sănătăţii, Florian Bodog, au semnat, vineri, protocolul de predare-primire a patrimoniului Institutului "Cantacuzino", care trece de la MS la MApN.

22 dec. 2017, 09:29
Institutul „Cantacuzino” a trecut oficial la MApN. Ministrul Apărării: Ne pregătim să reluăm producţia de vaccin

Este o decizie guvernamentală importantă, iar de la preluarea mandatului am promis primului-ministru că ne vom ocupa, împreună cu dl ministru al Sănătăţii, de preluarea efectivă a acestui institut. Discutăm de una dintre cele mai importante instituţii de cercetare din ţară, o instituţie cu tradiţie, (…) intrată, din păcate, într-un con de umbră în ultimii ani, dar instituţie esenţială pentru ceea ce credem noi că se poate numi în momentul de faţă securitate în sănătate în România şi siguranţă în acest domeniu. Prin urmare, Institutul, de astăzi, trece oficial la Ministerul Apărării Naţionale„, a spus ministrul Apărării, Mihai Fifor, după semnarea protocolului.

El a arătat că există un plan „extrem de riguros de reaşezare” a Institutului, elaborat împreună cu Direcţia medicală a MApN şi actuala conducere a „Cantacuzino”.

După sărbători, imediat începem să lucrăm pe programul de management al Institutului, urmând ca, totodată, să gândim repornirea motoarelor acestuia„, a afirmat ministrul Apărării.

Fifor a arătat că doreşte ca imediat după sărbători să fie organizată o întâlnire la Institutul „Cantacuzino” pentru prezentarea primelor măsuri pe care MApN le va lua.

Ne pregătim să turăm motoarele şi să reluăm producţia de vaccin, pentru că lucrul acesta este extrem de important, dincolo de faptul că la Institutul ‘Cantacuzino’ se află laboratoare de referinţă, că la Institutul ‘Cantacuzino’ se află, (…) dacă nu mă înşel, o bancă de tulpini de viruşi„, a spus ministrul.

El a menţionat că se doreşte mutarea producţiei Institutului „Cantacuzino” în baza de la Băneasa, cu o investiţie Greenfield. Ministrul a arătat că sunt necesare foarte mari investiţii şi în ceea ce priveşte baza Institutului din zona Eroilor.

De asemenea, ministrul Apărării a dat asigurări că nimeni nu va pleca de la Institutul „Cantacuzino”.

Nimeni nu pleacă de la Institutul ‘Cantacuzino’ (…), dimpotrivă, împreună cu dl prim-ministru Tudose vom găsi soluţia imediat după sărbători să putem să facem încadrări la Institutul ‘Cantacuzino’, pentru că este un deficit foarte mare de personal. Poate că una dintre cele mai importante probleme ale acestui Institut este tocmai deficitul de specialişti. (…) De astăzi, Institutul ‘Cantacuzino’ o să aibă regim de unitate militară, este o discuţie pe care o facem împreună cu şeful Apărării şi cu colegii de la Direcţia medicală şi vom vedea cum balansăm partea aceasta de personal astfel încât lucrurile să intre totuşi într-o rigoare militară. Asta nu înseamnă că tot personalul civil de la Institutul ‘Cantacuzino’ de mâine va deveni personal militar, nici vorbă de aşa ceva„, a afirmat Fifor.

El a indicat că nivelul conducerii Institutului va fi de comandant de unitate militară. Ministrul Apărării a precizat că Institutul „Cantacuzino” este preluat cu bugetul de la Ministerul Sănătăţii, urmând să fie ajustat cu buget de la MApN.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a subliniat că Institutul „Cantacuzino” este foarte important pentru România şi pentru Europa, arătând că este nevoie de minimum 2 ani pentru a se produce un vaccin.

Acest Institut va începe să producă într-un timp foarte scurt. Ştim că scurt în domeniul de vaccin nu înseamnă luni, nu înseamnă zile, cu toate că ne-am dori acest lucru, însă cred că eforturile susţinute ale echipei conduse de dl ministru şi colaborarea pe care o va avea din partea specialiştilor Ministerului Sănătăţii să ne aducă acolo unde ne dorim. (…) Pentru început cred că se va începe cu tulpini, pe componente de vaccin. Suntem pregătiţi (…) să reluăm producţia de vaccin antigripal„, a adăugat Bodog, amintind că premierul Mihai Tudose i-a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis pentru primirea de sprijin european pentru Institut.

Cei doi miniştri au semnat, la MApN, protocolul de predare-primire a patrimoniului Institutului naţional de cercetare-dezvoltare „Cantacuzino”, din subordinea Ministerului Sănătăţii către Institutul naţional de cercetare – dezvoltare medico-militară „Cantacuzino”, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale.

Citeşte şi Florian Bodog: Pentru 2018 e prevăzut ca bugetul pentru medicina de familie să se suplimenteze cu 278 milioane de lei