Institutul Cantacuzino are informaţii despre tipul de coronavirus care circulă în România. Este diferit faţă de tulpina de la Wuhan

Reprezentanții Institutului Cantacuzino au comunicat că au obținut primele informații despre întregul genom al virusului SARS-CoV-2 care circulă în România. Potrivit acestora, virusul este mai diferit față de tulpina de referință din Wuhan și ceva mai similar cu tulpinile care au circulat în mai multe țări europene, dar și în India sau SUA.

19 mai 2020, 06:18
Institutul Cantacuzino are informaţii despre tipul de coronavirus care circulă în România. Este diferit faţă de tulpina de la Wuhan

„În fazele incipiente ale epidemiei din România, sursa de infecție a fiecărui caz a fost identificată prin anchete epidemiologice amănunțite, urmate de detecția și izolarea sau carantinarea contacților. Odată cu răspândirea virusului în populația generală, această strategie nu mai poate furniza date exacte. Pe măsură ce virusul se răspândește, apar multiple oportunități de selecție naturală a unor mutații care pot avea impact major asupra transmisibilității virusului”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Tocmai de aceea, cercetătorii de la Institut continuă cercetările pentru identificarea unui profil viral specific României. „Identificarea variantelor virale trebuie atent interpretată și monitorizată pentru întelegerea adaptării, evoluției și transmiterii virusului SARS-CoV-2 în populația umană, precum și pentru evaluarea metodelor de diagnostic„.

Citeşte şi Opt vaccinuri anti-COVID-19 sunt în etapa de testare pe oameni. Primele informaţii date de OMS

Însă cercetătorii spun că au constatat o diferență a virusului față de tulpina de referință din Wuhan. „Primele informații asupra întregului genom al virusului SARS-CoV-2 identificat în România, au fost obținute în Laboratorul Infecții Respiratorii Virale, Centrul Național de Gripă din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino„, prin utilizarea tehnologiei secvențierii de nouă generație (NGS) cu ajutorul sistemului de secvențiere Illumina MiSeq și a softului DNASTAR Lasergene.

Analiza filogenetică a primelor trei genomuri secvențiate (întregul genom, acoperire 100%) au evidențiat identitate 99.95% cu tulpina de referință din Wuhan și identitate 99,97% – 99,96% cu tulpini identificate în Austria, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, India, Italia, Marea Britanie, Spania sau SUA”, potrivit biologului specialist dr. Mihaela Lazăr, șef Laborator Infecții Respiratorii Virale din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino.