Institutul de Istorie: Fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, a colaborat cu secutitatea comunistă

Publicat: Marţi, 31 Ianuarie 2017 18:07 // Actualizat: Marţi, 31 Ianuarie 2017 18:07 // Sursa: romaniatv.net

Institutul de Istorie afiliat Guvernului polonez a dezvăluit, marţi, că există noi dovezi care îl incriminează pe fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, de colaborare fosta poliţie comunistă.

Lech Walesa, care a condus protestele şi grevele ce au zguduit comunismul în Polonia, în  anii 1980, în vremea Cortinei de Fier, ar fi fost un informator secret al poliţiei comuniste din anii 1970. 

Institutul Memoriei Naţionale din Polonia (IPN) a informat, după analiza scrisului din documentele care îl incriminează pe Walesa, laureat al unui Premiu Nobel pentru Pace, că acesta este cât se poate de autentic. Walesa a devenit ulterior preşedintele Poloniei, potrivit Reuters.

Citeşte şi Investigaţii în trecutul unor demnitari comunişti. Locuinţa fostului dictator Jaruzelski, percheziţionată

Walesa, ale cărui acţiuni au mobilizat sindicatul Solidaritatea în lupta împotriva comunismului, a contribuit la căderea dictaturilor comuniste din toată Europa de Est.

Avocatul fostului lider polonez a afirmat că dovezile analizate şi prezentate acum şi care îl incriminează pe clientul său ar putea fi nişte falsuri şi că vrea să le verifice. 

Cu toate acestea, Walesa a recunoscut că a semnat doar un angajament de informator al fostei securităţi comuniste, dar niciodată nu a făcut vreun raport în care să incrimineze vreo persoană. În anul 2000, un tribunal special l-a exonerat de orice răspundere.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8026
RON
23 Feb
noapte 0 °
zi 12 °
Ultimele joburi adaugate
24 H