Institutul de la Măgurele se alătură experimentului Auger, de studiere a RAZELOR COSMICE

Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS) de la Măgurele s-a alăturat celor aproape o sută de instituţii din toată lumea care participă la experimentul Auger, cel mai mare experiment de radiaţie cosmică din lume, desfăşurat pe o arie extinsă din pampasul argentinian, informează instituţia.

14 feb. 2013, 12:48
Institutul de la Măgurele se alătură experimentului Auger, de studiere a RAZELOR COSMICE

Colaborarea permite cercetătorilor români să contribuie la desluşirea misterelor razelor cosmice de energii ultra-înalte care vin din spaţiu şi pătrund scoarţa terestră. Studiul acestora este important deoarece ele pot oferi indicii despre evoluţia sistemului solar, dar şi despre dinamica galaxiei.

ISS îşi propune să contribuie la eforturile experimentului Auger cu suport hardware performant, la dezvoltarea de detectori, cu servicii de mentenanţă şi control, şi nu în ultimul rând, cu prelucrarea, simularea, analiza şi interpretarea datelor experimentale.

În cadrul acestui proiect, desfăşurat pe termen lung, colaborează 94 de instituţii din 18 ţări. România mai este reprezentată şi de Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Grupul de cercetători din cadrul ISS angrenat în experimentul Auger este reprezentat de fizicianul dr. Paula Gina Isar.

„În fiecare secundă suntem bombardaţi de particule cosmice. La o sută de ani de la descoperirea lor nu ştim cu exactitate încă de unde vin, cum sunt produse şi accelerate la energii enorme: poate fi vorba de o gaură neagră activă în galaxia noastră sau într-o altă galaxie”, spune aceasta.

Auger, cel mai mare experiment de radiaţie cosmică din lume, detectează aceşti „mesageri ai universului” cu ajutorul a 1.660 de tancuri cu apă, cu patru telescoape optice şi 24 de antene radio. Experimentul se întinde pe o arie din regiunea argentiniană Mendoza de 3.000 de kilometri pătraţi.

Institutul de Ştiinţe Spaţiale din Măgurele, România, dezvoltă proiecte de cercetare ştiinţifică în domenii precum fizica astroparticulelor, fizica energiilor înalte, astrofizică şi cosmologie, precum şi activităţi de cercetare aplicată, proiectare şi dezvoltare de tehnologii spaţiale. ISS s-a implicat în colaborări şi parteneriate de renume naţional şi internaţional (CERN-ALICE, ANTARES, KM3NeT, Pierre Auger Observatory), în programul spaţial ESA prin misiuni precum Euclid, Planck, Cluster şi în programul NASA cu primul experiment românesc trimis pe Staţia Spaţială Internaţională.