Institutul pentru Studierea Războiului: Rusia organizează atacuri de tip „steag fals” în Transnistria. Ar putea încerca destabilizarea Moldovei

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) susţine într-o analiză că Rusia organizează atacuri sub steag fals în Transnistria și că ar putea încerca să destabilizeze Moldova, creând astfel tensiuni suplimentare cu România și NATO.

27 apr. 2022, 16:25
Institutul pentru Studierea Războiului: Rusia organizează atacuri de tip „steag fals” în Transnistria. Ar putea încerca destabilizarea Moldovei

Prin astfel de atacuri de tip „steag fals” în Transnistria, Kremlinul încearcă să învinuiască Ucraina pentru acțiuni de sabotaj pe teritoriul separatist al Republicii Moldova.

Rusia organizează atacuri cu steag fals în Transnistria, Moldova, creând probabil condiții pentru acțiuni ulterioare pe acest front. Cele două batalioane de pușcași motorizați pe care Rusia le-a menținut în mod ilegal în Transnistria de la sfârșitul Războiului Rece nu sunt probabil suficiente pentru a organiza singure un atac credibil asupra Odesa și nici nu este probabil ca rușii să fie capabili să le întărească suficient pentru a le permite să facă acest lucru. Acestea ar putea sprijini atacuri mai limitate la nord-vest de Odesa, eventual provocând panică și creând efecte psihologice în beneficiul operațiunilor rusești din sudul Ucrainei”, se arată în analiza ISW.

Citeşte şi Ucraina vrea să atace Transnistria: „Moldova trebuie doar să ne ceară ajutorul! Şi România poate interveni!”

„Totuşi, Rusia ar putea, de asemenea, să încerce să destabilizeze Moldova însăși. Comentariile șefului Republicii Populare Donețk și ale altor oficiali ruși și împuterniciți ridică posibilitatea ca Putin să recunoască autointitulata Republică Moldovenească Nistreană (PMR) din Transnistria, așa cum a recunoscut Republicile Populare Donețk și Luhansk. PMR ar putea apoi să ceară protecție suplimentară din partea Rusiei, iar Putin ar putea încerca să trimită unele forțe sau capacități suplimentare în Transnistria.

Orice astfel de activități ar crește foarte mult tensiunile și temerile în Republica Moldova și în România vecină, punând presiune suplimentară asupra NATO, oferindu-i eventual lui Putin o ‘victorie’ ieftină și distragând atenția de la lupta pe care Rusia o desfășoară în estul Ucrainei”, mai afirmă specialiştii.

Citeşte şi Alertă nucleară în Europa. Zelenski: „Rusia a lansat trei rachete care au survolat direct blocurile centralelor noastre nucleare”


loading...
Partenerii noștri