Institutul pentru Studiul Războiului: Contraofensiva ucraineană la nord de Harkiv i-a obligat pe ruși să treacă în defensivă

Armata Rusiei nu au mai făcut niciun progres semnificativ în Ucraina, iar trupele ucrainene au continuat să câștige teren la nord-est de Harkov, se arată în ultimul mesaj transmis de Institutul pentru Studiul Războiului.

12 mai 2022, 09:46

Forțele ruse nu au făcut progrese semnificative nicăieri în Ucraina pe 11 mai, iar forțele ucrainene au recucerit noi teritorii la nord-est de Harkiv, anunţă Institutul pentru Studiul Războiului.

Contraofensiva ucraineană de la nord de orașul Harkiv a forțat trupele ruse să treacă în defensivă și i-a obligat să facă eforturi de întărire și reaprovizionare cu scopul de a împiedica progresele ucrainene ulterioare către granița cu Rusia.

De asemenea, eforturile rusești de-a lungul Axei de Sud și în regiunile Donețk și Lugansk rămân blocate, iar forțele ruse nu au înregistrat niciun câștig semnificativ în fața apărării ucrainene, mai notează Institutul.

Citeşte şi: Rusia rupe bucăţi din Ucraina, apar republici autonome: „Oraşul Herson e Rusia”

Principalele concluzii despre războiul din Ucraina în ziua de 11 mai, de la Institutul pentru Studiul Războiului:

  • Contraofensiva ucraineană la nord de orașul Harkiv a forțat trupele ruse să treacă în defensivă și a atenuat cu succes presiunea artileriei asupra orașului Harkiv.
  • Forțele ruse au continuat eforturile de a încercui pozițiile ucrainene în zona Severodonețk-Rubizhne-Lysychansk, dar nu au făcut niciun progres confirmat.
  • Forțele ruse ar putea iniția un nou avans către Bakhmut după capturarea Popasna pentru a asigura accesul pe autostradă la nord de Slovyansk.
  • Forțele ruse încearcă să-și consolideze pozițiile în vestul Oblastului Herson pentru a intra în regiunea Mykolaiv.
  • Surse pro-ruse de pe Telegram au raportat că forțele ucrainene ar putea desfășura un contraatac la 40 km nord de Izyum pentru a opri unitățile ruse din acest oraș cheie, deși ISW nu poate confirma aceste rapoarte în acest moment.

Citeşte şi: Zelenski, mesaj dur pentru armata lui Putin: „Vom avea acces la arme, muniţie şi echipamente moderne”