Stare de urgenţă, erupţie iminentă! Insulă evacuată complet din cauza activităţii vulcanice

Autorităţile din Vanuatu, o ţară insulară din Pacificul de Sud, au dispus, pentru a doua oară în mai puţin de un an, evacuarea completă a unei insule pe care se aflau circa 11.000 de rezidenţi, din cauza activităţii vulcanice, a informat marţi un oficial guvernamental, potrivit DPA.

14 aug. 2018, 06:11
Stare de urgenţă, erupţie iminentă! Insulă evacuată complet din cauza activităţii vulcanice

Oficialii au reinstituit starea de urgenţă luna trecută ordonând evacuarea în masă a locuitorilor din Ambae, după ce vulcanul Manaro din centrul insulei a redevenit activ anul trecut, expulzând cenuşă.

Jesse Benjamin, director general în cadrul Ministerului pentru Schimbările Climatice şi Dezastre Naturale, a spus că locuitorii din Ambae au fost evacuaţi către insulele învecinate Maewo şi Espiritu Santo.

”Nu mai sunt locuitori pe Ambae”, a declarat marţi Benjamin pentru publicaţia Vanuatu’s Daily Post.

Sute de locuitori au preferat să evacueze Ambae în mod voluntar, în timp ce guvernul a desfăşurat în zonă forţe de ordine şi echipe din domeniul gestionării dezastrelor pentru a evacua restul populaţiei.

Daily Post a relatat că guvernul din Vanuatu depune eforturi pentru a furniza alimente, apă, truse medicale şi prelate persoanelor evacuate, care sunt în prezent în căutarea unui adăpost temporar.

Acestea vor fi transferate către amplasamente permanente, perioadă în care autorităţile vor studia impactul vulcanului Monaro asupra insulei Ambae.

Mulţi dintre rezidenţii insulei reveniseră la locuinţele lor la începutul anului, dar activitatea vulcanică a reînceput în martie.

Norul de cenuşă a fost atât de intens în luna iulie, încât a blocat lumina soarelui, provocând ploi acide în anumite regiuni ale insulei, potrivit relatărilor.

În Vanuatu trăiesc 270.000 de persoane. Cea mai apropiată ţară este Noua Caledonie, situată la circa 650 de kilometri sud-vest.