Insulele Bermude, lovite de uraganul Nicole

Uraganul Nicole a lovit Arhipelagul Bermudelor, joi, cauzând pagube materiale și pene de curent în mare parte dintre zonele locuite, însă nu a provocat pierderi de vieți omenești, potrivit rapoartelor imediate, informează Reuters citând surse guvernamentale.

14 oct. 2016, 05:23
Insulele Bermude, lovite de uraganul Nicole

Nicole, cel mai puternic uragan care a măturat teritoriile britanice subtropicale în peste un deceniu și care a fost retrogradat la categoria 3 după ce ajunsese la categoria 4 pe scara Saffir-Simpson, și-a făcut simțită prezența în zonă joi, după ora prânzului, aducând rafale de vânt de 195 km/h, potrivit Centrului național de monitorizare a uraganelor din Statele Unite ale Americii (NHC).

Pe lângă rafalele puternice de vânt, arhipelagul care ocupă doar 54 de kilometri pătrați și în care locuiesc peste 65.000 de persoane, s-a confruntat ore în șir și cu ploi torențiale care au provocat inundații, mai arată sursa citată.

În localitatea Flatts, aflată în apropiere de capitala Hamilton, rafalele puternice de vânt au îndoit palmierii la unghiuri de 90 de grade, însă chiar și așa, autoritățile au declarat că ar fi putut fi mult mai rău. ”Pentru o furtună de asemenea dimensiune, pot spune că suntem binecuvântați”, a declarat pentru Reuters premierul din Bermude, Michael Dunkley. ”Nu cred că este vreo zonă din insulă care să fi fost menajată de Nicole. Dar… cred că ar fi putut fi mult mai rău de atât”, a adăugat acesta. 

Potrivit publicației Royal Gazette, furtuna a distrus acoperișuri, a scos copaci din rădăcini, a inundat locuințe și a afectat rețelele de curent electric din Bermude, o zonă intens frecventată de turiști.

”La acest moment, nu avem nici o informație cu privire la pierderi de vieți omenești sau răniri”, a menționat Dunkley.

În a doua parte a zilei de joi, furtuna a fost retrogradată la gradul de uragan de categoria 2, iar rafalele de vânt și-au diminuat intensitatea la maximum 175 km/h. 

Arhipelagul Bermudelor, situat în Oceanul Atlantic, este afectat în mod regulat de uragane, al căror sezon este extrem de activ în acest an.