Insulele Bermude, măturate de un URAGAN PUTERNIC / VIDEO

Uraganul Gonzalo a ajuns, vineri seară, în Bermude, arhipelag măturat de puternice rafale de vânt şi ploi abundente. Zeci de mii de gospodării au rămas fără electricitate.

18 oct. 2014, 05:58
Insulele Bermude, măturate de un URAGAN PUTERNIC / VIDEO

Uraganul de categoria a doua pe o scară de cinci este însoţit de vânt care suflă în medie cu 175 km/h, mai puternic pe alocuri (215 km/h într-o zonă înaltă din Bermude), potrivit Agerpres. Ochiul uraganului urma să rămână câteva ore deasupra arhipelagului. Meteorologii avertizează în privinţa „perioadei de calm” care caracterizează trecerea ochiului. „Oamenii nu trebuie să se aventureze în afara caselor în timpul acestei perioade, pentru că pot urma vânturi puternice şi periculoase„, arată Centrul naţional american pentru uragane (NHC).

În afară de vântul puternic, uraganul duce la creşterea nivelului apelor care provoacă inundaţii în regiunile de coastă, valuri mari şi ploi abundente. Compania de electricitate Belco a anunţat că aproape toţi clienţii săi, circa 30.000 de gospodării, nu au curent electric.

În capitala Hamilton, şcolile, magazinele şi instituţiile administrative sunt închise de joi. Autorităţile le-au recomandat locuitorilor arhipelagului să rămână în case şi să nu se apropie de coaste.

Serviciile meteorologice din Bermude apreciază că pagubele materiale ale uraganului Gonzalo le vor atinge pe cele ale uraganului Fabian din 2003, – soldat cu patru morţi şi pagube de 300 de milioane de dolari. Gonzalo este a şaptea furtună a sezonului din Atlantic – între iunie şi noiembrie – şi al treilea uragan care afectează Caraibele în acest an.

CITEŞTE ŞI: Staţiune turistică distrusă de uraganul Odile VIDEO