Întâlnire Barroso-Ponta. MESAJUL şefului CE: Politicienii acuzaţi de corupţie să se dea la o parte

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat, luni, la Bruxelles, după întâlnirea cu premierul Victor Ponta, că politicienii români acuzaţi de corupţie sau cu probleme de integritate ar trebui să plece din funcţiile de demnitate publică pe care le deţin.

04 feb. 2013, 12:05
Întâlnire Barroso-Ponta. MESAJUL şefului CE: Politicienii acuzaţi de corupţie să se dea la o parte

Potrivit lui Jose Manuel Barroso, Comisia Europeană aşteaptă să constate în continuare progrese în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, dar şi ca politicienii să ofere un exemplu „dându-se la o parte” atunci când există acuzaţii de corupţie sau decizii privind integritatea acsetora.

„Trebuie să vedem noi progrese către independenţa sistemului judiciar şi numirile în cele două posturi-cheie (procurorul general şi procurorul-şef al DNA-n. red.). De asemenea, ne aşteptăm ca politicienii să dea un exemplu dându-se la o parte unde regulile de integritate şi acuzaţii de corupţie există„, a declarat Barroso.

Acesta a afirmat că acum există condiţiile care premierul Ponta să-şi îndeplinească angajamentele asumate în luna iulie, în condiţiile instalării unui nou Parlament şi unui nou guvern. „Apreciez eforturile primului-ministru din ultimele şase luni pentru a îndeplini angajamentele asumate în luna iulie„, a mai spus preşedintele Comisiei Europene.

Oficialul european a adăugat că CE aşteaptă să vadă progrese şi în cazul numirilor în „posturi cheie” din justiţie.

Raportul pe Justiţie pentru România a fost, joi, rectificat în ceea ce priveşte numărul miniştrilor din cabinetul Ponta care sunt cercetaţi penal pentru fapte de corupţie, formula „dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie” fiind înlocuită cu „în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal”.

Un oficial din cadrul Comisiei Europene, citat de AFP, preciza joi că doi dintre miniştrii la care face referire raportul elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare sunt vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi Varujan Vosganian, ministrul Economiei, care este vizat de o anchetă a DIICOT.

AFP reamintea că Liviu Dragnea este cercetat pentru presupusa implicare în fraudele din referendumul privind destituirea preşedintelui Traian Băsescu.

Al treilea ministru vizat de raportul Comisiei Europene este Relu Fenechiu, titularul portofoliului Transporturilor, preciza AFP, reluând o declaraţie a premierului Victor Ponta.