Întâlnire Putin-Poroşenko, la summit-ul de la Milano. România este reprezentată de Traian Băsescu

Preşedinţii Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, au început vineri o întâlnire la Milano, în prezenţa principalilor lideri europeni, reuniunea fiind prilejuită de summitul Europa-Asia ce are loc în oraşul din nordul Italiei.

17 oct. 2014, 08:05
Întâlnire Putin-Poroşenko, la summit-ul de la Milano. România este reprezentată de Traian Băsescu

Cei doi lideri, prezenţi la Milano cu ocazia summitului Europa-Asia, au fost primiţi de şeful guvernului italian Matteo Renzi la prefectura din Milano.

Premierul italian Matteo Renzi s-a declarat mulţumit de rezultatele întâlnirii dintre Vladimir Putin şi Petro Poroşenko.

”Am făcut un important pas în discuţiile despre Ucraina. Considerăm important să includem Rusia în soluţionarea problemelor internaţionale’, a declarat Renzi, gazda reuniunii, după discuţiile care au durat o oră şi jumătate.

‘Evident, există încă multe divergenţe, este normal (…) dar aş vrea să subliniez dorinţa reală de a găsi o soluţie’, a adăugat şeful guvernului italian.

Putin şi Poroşenko analizează un plan propus de Franţa privind utilizarea de drone pentru monitorizarea frontierei lor comune, a declarat vineri, la Milano, premierul italian Matteo Renzi.

‘Franţa, Germania, Italia şi, evident, Rusia şi Ucraina, sunt deschise ideii de a oferi posibilitatea monitorizării frontierelor cu ajutorul noilor tehnologii’, a mai spus Renzi.

Alături de Vladimir Putin şi Petro Poroşenko, la întâlnire au fost prezenţi cancelarul Angela Merkel, preşedintele francez François Hollande, premierul britanic David Cameron, premierul italian Matteo Renzi şi preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene, Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso.

Această reuniune, desfăşurată în acelaşi format cu cel din iunie din Normandia, cu prilejul marcării a 70 de ani de la Debarcarea aliaţilor, a fost precedată de o serie de întâlniri bilaterale, între care cea de două ore şi jumătate de joi seara târziu dintre Vladimir Putin şi Angela Merkel. La sfârşitul discuţiilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat că între preşedintele Putin şi cancelarul Angela Merkel există încă ‘serioase divergenţe’ cu privire la Ucraina .

Situaţia din Ucraina va fi din nou discutată vineri la Milano, în cadrul unei noi întâlniri între preşedinţii Vladimir Putin, Petro Poroşenko, François Hollande şi cancelarul german Angela Merkel, după cum au anunţat surse din delegaţia franceză.

La summit-ul de la Milano, România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu. Este penultimul summit la care Traian Băsescu ia parte în calitate de şef al statului şi ultimul prilej, în această funcţie, de a da ochii cu preşedintele rus, Vladimir Putin. De altfel, liderul rus este cea mai mediatizată figură a summitului, primul la care ia parte din luna ianuarie. Putin a fost practic izolat de liderii occidentali, din cauza crizei din Ucraina.