ÎNTÂLNIREA de la Cotroceni. Dan Mihalache: „Nu a fost o chemare la ordine”. Schimb de replici în direct

Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale, a declarat, joi, la România TV, că întâlnirea de la Cotroceni pe tema românilor din diaspora, la care au participat trei miniştri, a avut loc la iniţiativa sa, preşedintele Klaus Iohannis fiind plecat la Bruxelles. Mihalache a avut un schimb de replici cu Gelu Vişan, lider la PMP. 

25 iun. 2015, 14:44
ÎNTÂLNIREA de la Cotroceni. Dan Mihalache: „Nu a fost o chemare la ordine”. Schimb de replici în direct

O întâlnire a reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale cu cei ai Guvernului și ai altor instituțiil, a căror activitate vizează relaţia cu românii din străinătate, a avut loc, joi, la Palatul Cotroceni.

Trei miniştri din cabinetul Ponta au fost prezenţi la discuţii: ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de peste Hotare, Angel Tîlvăr şi ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.

Dan Mihalache a explicat, într-o intervenţie telefonică la România TV, că întâlnirea de la Cotroceni a fost „o discuţie de consultare” şi „nu o chemare la ordine” , cum au interpretat unii.

„A fost un contact intre Administraţia Prezidenţială, şi aici este rolul meu, şi factorii responsabili, cu atribuţii in relaţia cu diaspora. A fost invitaţia mea, nu a fost preşedintelui. Preşedintele este plecat la Consiliul European„, a spus Mihalache. 

CITEŞTE ŞI TREI MINIŞTRI ai cabinetului Ponta, la Cotroceni. Întâlnire pe tema românilor din diaspora

Prezent în studio, Gelu Vişan, lider al PMP, a întrebat în ce calitate a organizat o asemenea întâlnire Dan Mihalache, la care a chemat factori de decizie din România, pentru a discuta inclusiv votul prin corespondenţă, în baza a ce prevederi legale. 

„Sunt şeful cancelariei preşedintelui. Nu înţeleg care este nelămurirea domnului Vişan. (…) Noi putem face o invitaţie la dialog pe orice temă, oricui. (…) Nu mai exageraţi, dvs de publicitate şi de a găsi nod în papură… A fost o discuţie bună, va fi urmată şi de altele şi poate la la sfârşit vom avea  o strategie naţională în raport cu românii din afara graniţelor”, a replicat Mihalache. 

Trăim într-o ţară democratică şi civilizată, în baza căror prerogative dvs îi chemaţi pe aceşti oameni?” a insistat Vişan. 

„Într-o ţară civilizată, dialogul între instituţii este necesar. Şi acesta a fost un dialog intre instituţii. Nu este vorba de niciun complot, ci de un dialog normal, interinstituţional, pe o temă care interesează cetăţenii României”, a răspuns şeful cancelariei prezidenţiale. 

Întrebat dacă a discutat şi cu premierul  interimar sau cu Victor Ponta pe marginea acestui subiect, Mihalache a răspuns: „Încă suntem oameni normali la minte şi putem să ne intâlnim si să facem un schimb de opinii pe tema diasporei, fără să găsim un complot neapărat”.

Mihalache a precizat că întâlnirea a fost programată anterior numirii premierului interimar, Gabriel Oprea.