Întârzieri la eliberarea cărţilor de identitate provocate de criza de plastic la Evidența Persoanelor. Se aşteaptă şi 45 de zile

Din cauza unor întârzieri la livrarea materialului din care se produc cărţile de identitate, românii sunt nevoiţi să aștepte chiar și 45 de zile până să primească un nou act de indentitate.

20 feb. 2021, 11:01
Întârzieri la eliberarea cărţilor de identitate provocate de criza de plastic la Evidența Persoanelor. Se aşteaptă şi 45 de zile
Întârzieri la eliberarea carţilor de identitate provocate de criza de plastic la Evidența Persoanelor. Se aşteaptă şi 45 de zile

Dacă ţi-ai pierdut sau ţi-a fost furată cartea de identitate poţi aştepta şi până la 45 de zile până să primeşti alt act de identitate. Din lipsă de plastic, Serviciul de Evidenţă a Populaţiei a redus activitatea şi eliberează doar actele de identitate urgente la Poliţie. Pentru restul, termenul de primire a fost majorat la 30 de zile, de la 15, cât era înainte, potrivit Digi 24.

Citeşte şi: Cărţile de identitate nu vor mai fi la fel. Schimbări majore pentru români în 2021

„În continuare am fost anunțați că vom avea o limită de 2 sau 3 acte de identitate pe zi, ceea ce este foarte puțin pentru un serviciu de dimensiunea celui de la Timișoara care nu deservește numai municipiul ci și 20 de comune arondate”, a declarat Bogdan Sperneac, șeful de la Evidența Persoanelor Timișoara, pentru sursa citată.

Probleme de acest gen sunt la nivelul întregii ţări, spune Iulia Rădoi, șefa Serviciului Public de Evidență a Persoanelor Reșița.

„Este în toată țara și toată țara are aceeași problemă, la orice SPECLEP din țară veți suna veți primi același răspuns: emitem cărțile de identitate la 30 de zile”, spune Iulia Rădoi.

Materialele folosite pentru fabricarea actelor de identitate din toată ţara sunt trimise de la Bucureşti, de Direcţia pentru evidenţa persoanelor şi adminstrarea bazelor de date. Autoritățile au promis că problema va fi remediată cât de curând.

Până atunci românii nu au de ales, trebuie să aștepte.

Citeşte şi: Românii vor putea călători în Marea Britanie doar cu cartea de identitate şi în primele 9 luni din 2021. Anunţul făcut de Ambasada României la Londra

 

Cărţile de identitate nu vor mai fi la fel. Schimbări majore pentru români în 2021

Noile cărți de identitate electronice, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, vor intra în vigoare începând din 2 august 2021. Acestea vor fi eliberate începând cu vârsta de 12 ani, vor avea dimensiunea unor carduri bancare și vor conține o serie de elemente de identificare, pe un cip electronic.

Cartea electronică de identitate, cu cip electronic, care va deveni obligatorie începând cu luna august a anului viitor va putea fi eliberată de la vârsta de 12 ani, la solicitarea părinților. Spre deosebire de cărțile actuale, noile documente vor conține mai multe informații despre titular, inclusiv amprentele digitale și vor putea fi utilizate la diferite instituții, în locul altor documente. „Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și în sisteme informatice ale altor instituții publice sau private, precum și utilizarea semnăturii electronice, în condițiile legii”, se arată în lege.

Astfel, titularul va putea să utilizeze semnătura electronică, care va fi inclusă în noul document, ca să se autentifice online în sistemele informatice ale instituțiilor publice și private, pentru a beneficia de servicii electronice bancare, fiscale, în relația cu ANAF, sociale, financiare, educaționale sau de altă natură. În plus, noul buletin va putea include și domiciliul în străinătate.

Legea permite și eliberarea cărților simple

Legea stipulează şi posibilitatea unui cetățean de a opta pentru eliberarea unei cărţi de identitate simple, ca și cele de acum, care nu va conţine nici un cip. Acestea, însă, nu vor permite titularilor să mai circule liber în Uniunea Europeană, doar în baza actului de identitate, cu va fi nevoie de un pașaport valabil.

Conform legii, cărțile de identitate simple şi cărțile electronice de identitate se vor elibera cu următoarele termene de valabilitate: 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani; 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani; 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani; nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.