INTERCEPTĂRI în dosarul Berca. „Tu nu vezi că-s călare unii peste alţii? Aici e golăneală!”. Cum s-a dat ŞPAGA

Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, a fost arestat pentru trafic de influenţă. Berca este acuzat că, în perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, prin intermediul deputatului Mihai Banu, a pretins şi primit, atât pentru sine cât şi pentru  PDL, partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 euro. Berca a luat mită inclusiv când era ministru de interne. 

24 iul. 2015, 10:58
INTERCEPTĂRI în dosarul Berca. „Tu nu vezi că-s călare unii peste alţii? Aici e golăneală!”. Cum s-a dat ŞPAGA

Gabriel Berca, fost ministru şi consilier prezidenţial, a fost dus, vineri,  în faţa instanţei, cu propunere de arestare pentru o perioadă de 30 de zile.

Procurorii îl acuză pe Gabriel Berca că a pretins şi primit mită pentru a-şi exercita influenţa personală, în calitate de senator în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a PD, pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani Primăriei comunei Ardeoani jud. Bacău necesare achitării lucrărilor de construcţie în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei executate în beneficiul primăriei, se arată în referatul DNA.

Confrom procurorilor, pentru a-şi exercita influenţa la nivelul membrilor Guvernului României în sensul asigurării finanţării, Banu Mihai cu acordul şi din dispoziţia lui Berca Gabriel a pretins atât în nume propriu şi în numele lui Berca Gabriel cât şi pentru partidul din care amândoi făceau parte (Partidul Democrat Liberal) mai multe sume de bani, ajungând în final la un procent de aproximativ 20% din suma pe care societatea o avea de încasat.

În perioada 2010-2012, omul de afaceri i-a dat lui Banu Mihai suma totală de aproximativ 270.000 euro, în această monedă sau în lei, se arată în referat. Din această sumă, la solicitarea lui Banu Mihai, 150.000 lei (aproximativ 35.000 euro) au fost remişi acestuia sub pretextul achiziţionării unui teren, banii fiind utilizaţi în exclusivitate de Banu Lucian, fiul lui Banu Mihai.

Din suma totală de 270.000 euro, suma de 50.000 euro a fost dată în perioada februarie-aprilie 2012, perioadă în care Berca Gabriel a fost Ministrul Administraţiei şi Internelor.

La dosar există interceptări din data  25.06.2015 între omul de afaceri şi Banu Mihai, primul reproşând că Berca nu s-a ţinut de promisiune şi că nu i-au fost decontate la timp lucrările de la Şcoala Ardeoani, deşi a „cheltuit” în acest scop.

„BANU MIHAI : Da’ stai şi tu liniştit! …[înjură – n.n.]…Tu nu vezi că-s călare unii peste alţii? …[neinteligibil – n.n.]…Bă! Acuma, eu îţi spun o chestie! Trebuia să bage…[înjură – n.n.]…o lege a partidelor politice ca lumea, pe care… Toată lumea o fost sponsorizată! Tre’ să-i aduni pe toţi şi-i bagi la puşcărie pe toţi! Nu există deputat care să nu fi fost sponsorizat! …[râde – n.n.]…Există în ţara asta vreo…vreun preşedinte de consiliu judeţean, primar, deputat…oricare.. Tre’ să-i bagi pe toţi că toţi am fost sponsorizaţi! Că doar campania nu se face cu vorbe!

om afaceri: Sponsorizat sponsorizat, da’ …

BANU MIHAI : Bine! Acolo…aici, când te duci şi ceri…ăă…10 %, asta-i altă treabă! Aici e golăneală! Când îţi pun condiţii… Bă! Eu asta am spus: Bă, când pui condiţii…

om afaceri : BERCA m-o …[foloseşte un cuvânt vulgar – n.n.]…cu…cu banii ăia de la Şcoala Ardeoani…

BANU MIHAI : Nu ştiu! Da’ eu ţi-am spus…

om afaceri: De-mi vine să…

BANU MIHAI : VIORELE! Eu m-am dus…

om afaceri: O promis că dă, că face, că…

BANU MIHAI : Nici acuma n-ai luat banii ăia, nu?

om afaceri: I-am luat banii…acuma! Da’ atunci cât am cheltuit?

BANU MIHAI : Nu ştiu! Da-ţi dai seama ce…ce bâlci e …[neinteligibil – n.n.]…OPREA îi lasă…[înjură – n.n.]…Ce să-i zic eu acuma?

(…)

om afaceri: Ia spune-i c-am cerut banii înapoi!

BANU MIHAI : Îm?

om afaceri: Spune-i…dacă te întâlneşti cu el, spune-i că am cerut banii înapoi! Să îmi dea banii!

BANU MIHAI : Dă-l în …[înjură – n.n.]…N-am nicio treabă să discut cu el treburi din astea!

om afaceri: Da’ i-ai dat atunci ceva din ce-o fost?

BANU MIHAI : Nu i-am dat nimica! Adica nu…că nu mă…Despre trecut nu mai vreau să aud! Să-nchid subiectul!

om afaceri: Stai oleacă! Da’…tu din ăia…

BANU MIHAI : Lasă băi! Gata! Nu mai discutăm despre asta! Îi mort totul! Ce să mai…!

om afaceri: Bun! O zis că-mi face …că-mi dă banii! Când o fost ministru de interne!

BANU MIHAI : Hai să-nchidem subiectul ăsta! Gata! Nu mai vreau să aud! Eu am fost prostu’ proştilor! Înţelegi? În toată afacerea!

om afaceri: Şi eu am luat-o de nu m-am văzut!

BANU MIHAI : VIORELE!

om afaceri: Era să intru şi-n faliment…

BANU MIHAI : E…eu închid subiectul ăsta! Nu mai discutăm! Eu…ce-am putut…am putut să fac, am făcut! Pentru primar, pentru …[neinteligbil – n.n.]… Nu vreau să aud! Eu am…plătesc câte 1.000 de euro în fiecare lună, am datorii pe la bănci… Vreau să vând, să plătesc datoriile… Eu am…

om afaceri: Îi cel mai bine!

BANU MIHAI : Da, mă!

om afaceri: Da, mă! Da’ parcă mă zgârâie aşa pe cap!

BANU MIHAI : Mai am 100.000 de euro de plătit! …[neinteligibil – n.n.]…Ce dracu! Vând ce am de vândut…casa aia vreau s-o dau la cineva în chirie…îmi iau o căsuţă mai mica şi stau cuminte. …[neinteligibil – n.n.]…de toţi banii pe care i-am dus eu acasă! Să vă stea vouă în gât !

om afaceri: Aşa zice? Că i-ai dus acasă?

BANU MIHAI : Da! Eu îs…[neinteligibil – n.n.]…Ce să duci, bă? Da’ ce? Eu îs tâmpit la cap?

om afaceri: Ei…! Da’ adevăru-i că nu i-ai dus toţi… 270.000 de euro…

BANU MIHAI : Da’ nu mă interesează! Eu nu ştiu ce-o fost..

om afaceri: La partid …[râde – n.n.]…

BANU MIHAI : Nu mă interesează! Nu ştiu ce-o fost, ce n-o fost, nu mă interesează! De trecut, numai de bine! Nu ştiu! Nu mă interesează discuţiile astea! Am uitat subiectul ăsta!

om afaceri: Nu-i…Da’ eu…dacă ştiu că…mă plimba în fiecare marţi la Bucureşti…

BANU MIHAI : Păi ce să-i fac, mă? Dacă ăsta-i omul? Nu mă interesează pe mine de el! Nu mă interesează!”

CITEŞTE ŞI GABRIEL BERCA, reţinut de DNA. Fostul ministru de Interne este acuzat de trafic de influenţă. UPDATE

Berca i-a reproșat lui Banu că nu a adus la partid toți banii luați de la un om de afaceri

Potrivit procurorilor, Gabriel Berca i-a reproșat în 2012 lui Mihai Banu, la acea vreme deputat PDL, că nu a depus la partid toți banii luați de la un om de afaceri din Bacău în schimbul intervenției pentru alocarea unor sume de bani pentru investițiile dintr-o comună, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a fostului senator și ministru de Interne.

„În primăvara anului 2012 a existat o discuție între Banu Mihai și Berca Gabriel, în biroul acestuia din urmă (…). Subiectul acestei discuții l-au constituit sumele de bani luate de Banu Mihai de la omul de afaceri. Berca Gabriel i-a reproșat lui Banu Mihai că nu a adus la partid toți banii luați de la omul de afaceri, context în care Banu Mihai a încercat să justifice atât banii luați de la omul de afaceri, cât și modul de cheltuire a acestora, în sensul că ar fi dus o sumă de bani, ca donație, la sediul central al partidului și ar fi plătit o firmă de consultanță din București. Discuțiile dintre cei doi inculpați se purtau pe un ton foarte ridicat”, se menționează în referat.

Mihai Banu a recunoscut, pe parcursul anchetei, că în perioada 2010-2012 a fost de mai multe ori la omul de afaceri respectiv, de la care a luat diverse sume de bani, în lei sau euro, care ar totaliza, în opinia sa, echivalentul a 80.000 de euro.

Banu Mihai a arătat că toți acești bani au fost predați lui Berca Gabriel la sediul partidului, în calitatea sa de președinte al organizației, și că acesta a stabilit destinația sumelor de bani, astfel: o parte din aceștia (aproximativ 50% din suma primită de la omul de afaceri) erau destinați cheltuielilor partidului, iar diferența rămânea în posesia și la dispoziția lui Berca Gabriel, ca președinte de partid, cu titlul de cheltuieli de protocol”, se arată în document.

Potrivit procurorilor anticorupție, Mihai Banu, în schimbul sumelor primite de la omul de afaceri, a solicitat în mod constant alocarea sumelor de bani necesare plății unor lucrărilor executate la școala din comuna băcăuană Ardeoani. Problema a fost discutată și la ședințele conducerii PDL Bacău, iar Berca ar fi fost de acord cu solicitarea, promițând că se va implica personal la nivel guvernamental pentru obținerea acestor fonduri.

„Având în vedere funcțiile deținute de Berca Gabriel (senator în Parlamentul României, președinte al organizației județene Bacău a PDL, vicepreședinte la nivel național al PDL), acesta era singurul în măsură să rezolve solicitarea omului de afaceri, în timp ce Banu Mihai ar fi putut influența o astfel de decizie la nivel guvernamental doar cu știința și acordul lui Berca Gabriel. (…) Este cert că au fost primite astfel de sume de bani de către cei doi pentru finanțarea ‘la negru’ a partidului, iar între banii dați de omul de afaceri și solicitarea acestuia de a fi alocate fonduri pentru lucrările de la Școala Ardeoani există o legătură directă, întrucât, în toată această perioadă, singura solicitare a omului de afaceri a fost ca partidul, prin Berca Gabriel și Banu Mihai, să-și exercite influența la nivelul Guvernului României”, se mai arată în referatul DNA.

Conform aceleiași surse, singurul motiv pentru care omul de afaceri nu a mai dat bani la PDL pentru alegerile locale din vara anului 2012 a fost faptul că Berca și Banu nu i-au rezolvat solicitarea.

Gabriel Berca, senator la data faptei, a fost reținut pentru trafic de influență, vineri fiind prezentat Curții de Apel Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.