Internările în toate spitalele sunt suspendate pentru 30 de zile. Care sunt excepţiile

Prevederile nu se aplică urgenţelor, femeilor însărcinate, pacienţilor oncologici sau celor care trebuie să facă dializă. Un alt ordin vizează faptul că toşi rezidenţi de medicină de urgenţă urmează să fie preluaţi la unităţile de Primiri Urgenţă.

04 oct. 2021, 21:45
Internările în toate spitalele sunt suspendate pentru 30 de zile. Care sunt excepţiile

Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat, luni seară, că s-a emis un ordin pentru ca toate internările să fie suspendate timp de 30 de zile. Prevederile nu se aplică urgenţelor, femeilor însărcinate, pacienţilor oncologici sau celor care trebuie să facă dializă.

”Suntem nevoiţi să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităţilor medicale cu paturi suspendă internările pentru intervenţii chirurgicale şi alte tratamente medicale care nu reprezintă urgenţă şi care pot fi programate”, a anunţat, luni sear, Raed Arafat.

EXCLUSIV | Focar de infecţii nosocomiale la Spitalul Militar din Bucureşti. Mai mulţi pacienţi au murit în secţia ATI din cauza bacteriilor. Acestea pot fi oprite de un singur medicament care nu e aprobat în România, deşi în UE e folosit din 2009. Reacţia oficială a conducerii spitalului
„Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a spus Raed Arafat luni seară, după ședința de Guvern.

Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate. Arafat a menţionat că medicul respectiv va argumenta în foaia de observaţie care este motivaţia medicală ce impune necesitatea internării pacienţilor.

„Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv şi decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă”, a precizat el.

Totodată, managerii unităţilor publice cu paturi vor distribui personalul care devine disponibil către structurile care tratează pacienţii COVID.

Un alt ordin vizează faptul că toşi rezidenţi de medicină de urgenţă urmează să fie preluaţi la unităţile de Primiri Urgenţă pentru completarea personalului.  Şi rezidenţii de ATI vor fi vizaţi de o măsură similară.

Cincizeci de oraşe şi municipii au depăşit pragul de 6 la mie în ceea ce priveşte rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2, în timp ce Timişoara a ajuns la 10,59, Bucureşti la 9,64, iar Cluj-Napoca se apropie de 8 la mie, arată datele Grupului de Comunicare Strategică.

Conform listei transmise, luni, de Grupul de Comunicare Strategică, sunt 185 de oraşe şi municipii care au incidenţa mai mare de trei cazuri de COVID-19 la o mie de locuitori. Dintre acestea, 50 au depăşit pragul de 6 la mie.

Specialist ATI vine cu scenariul negru: În ATI e iadul, suntem Arca lui Noe de care se agață cu disperare oamenii. Înainte să moară, regretă că nu s-au vaccinat!

Oraşele cu cea mai mare rată de infectare sunt Bragadiru (Ilfov) – 14,12, Videle (Teleorman) – 12,11 şi Popeşti-Leordeni (Ilfov) – 12,08.

Dintre municipii, Timişoara a ajuns la 10,59, Bucureşti – 9,64, iar Cluj-Napoca la 7,9. De asemenea, sunt 991 de comune cu incidenţa mai mare sau egală cu 3 la mie, dintre care 264 au atins pragul de 6. La această categorie, cele mai ridicate rate de infectare sunt la Zâmbreasca (Teleorman) – 18,88, Almăj (Dolj) – 15,81 şi Zam (Hunedoara) – 15,31.