Intervenţie în premieră la Spitalul Judeţean Timişoara. Un pacient cu cancer de prostată, operat cu un robot

O echipă complexă de chirurgi și urologi de la Spitalul Județean Timișoara au efectuat, joi, prima operație cu un robot ultraperformant, proaspăt achiziționat, în cazul unui pacient cu cancer de prostată.
Filip Stan
16 iul. 2015, 14:42
Intervenţie în premieră la Spitalul Judeţean Timişoara. Un pacient cu cancer de prostată, operat cu un robot

„Astăzi s-a făcut o operație în cazul unei afecțiuni de cancer de prostată cu un robot de ultimă generație. De la Viena încoace, un robot de o asemenea performanță nu există. Intervenția a decurs fără niciun fel de incidente. Luni, probabil, acest pacient va fi externat”, a declarat joi, într-o conferință de presă, prof. dr. Lazăr Fulger, coordonatorul Clinicii II Chirurgie din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

Prof. dr. Viorel Bucuraș, șeful Clinicii de Urologie a aceluiași spital, a precizat faptul că maladia canceroasă de prostată este a doua cauză de mortalitate oncologică, în rândul bărbaților.

„Cancerul de prostată este a doua cauză de mortalitate de cancer la bărbați. Acești pacienți operați de cancer de prostată, în afară de faptul că sunt operați chirurgical, trebuie să fie, după intervenție, continenți urinar, să nu piardă urină și integritatea funcției sexuale. Este ultimul model de robot de pe piață care există, permite efectuarea unor operații extrem de precise. În Spitalul Județean Timișoara reușim să folosim cât se poate de constructiv și civilizat acest suport, pentru mai multe servicii”, a adăugat dr. Viorel Bucuraș, potrivit Agerpres.

La începutul lunii iulie, la Spitalul Județean s-a realizat o primă operație cu robotul ultraperformant achiziționat în cadrul proiectului Robocape.

Pe de altă parte, în conferința de presă s-a menționat faptul că instrumentele și materialele sanitare utilizate într-o operație de acest fel costă aproximativ 3.000-4.000 de euro și de aceea reprezentanții Spitalului Județean Timișoara cer Ministerului Sănătății reintroducerea finanțării pentru Programul de Chirurgie Robotică, întrerupt din 2013.

Prin acest program, spun medicii, s-ar putea asigura materialele sanitare necesare operațiilor cu acest robot.

Robotul achiziționat, în valoare de 1,5 milioane de euro, este parte a unui proiect mai amplu, în valoare de 4 milioane de euro, care se va derula pe o perioadă de cinci ani. Este vorba despre un proiect european de cercetare, care se desfășoară prin Universitatea de Medicină și Farmacie ‘Victor Babeș’ Timișoara (titular de proiect), prin care au fost accesați banii.

La Timișoara se va accesa un alt proiect pe bani europeni pentru plata instrumentarului și pentru materialele sanitare necesare intervențiilor chirurgicale, dacă Ministerul nu deblochează programul de finanțare, spun reprezentanții spitalului.

„Robotul are instrumente mai versatile decât chirurgia laparoscopică, are un cap care reproduce mișcările mâinii umane. Disecția în spații înguste, spre exemplu pelvisul, rezecția de rect se face cu mai mare precizie. Gesturi mai precise făcute de un chirurg ceva mai relaxat, aici chirurgul stă comod pe scaun, privește și vede tridimensional”, a explicat chirurgul timișorean.

Citeste si> A înregistrat cu telefonul tot ce s-a întâmplat în timpul operaţiei sale. Ce i-au făcut medicii este şocant

DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Cutremur: Superbet, principalul sponsor al sportului românesc, se retrage! Exclusiv
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
Playtech.ro
Autorizația de construire, s-a schimbat legea. Cum obții mai repede documentele ca să-ți începi construcția casei în România
DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Gigi Becali șochează România: Nu vreau pensie! Mai dau 100, să se facă bugetul!
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Părinții cu venituri sub 3000 de lei ar putea fi scutiți de la plata CASS. Ce alte modificări se cer la noul pachet fiscal
Cancan.ro
Ilie Bolojan desființează pensiile speciale! Anunțul care dinamitează România
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
Statul ia bani de la români. Anunț de la Ministerul Finanțelor pentru românii peste 18 ani. Se achită de azi, 7 iulie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Zeci de scorpioni au invadat o comună din România. Temperaturile ridicate favorizează apariția acestora | VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România