Intervențiile robotice revoluționează tratamentul cancerului de prostată și reconstrucția vezicii urinare

Într-o eră a inovației medicale, chirurgia robotică redefinește standardele în tratamentul cancerului de prostată și al vezicii urinare. Prof. Dr. Mehmet Cemil Uygur, Spitalul Medicana Atașehir, unul dintre cei mai experimentați chirurgi urologi din lume, explică într-un interviu în exclusivitate pentru romaniatv.net cum chirurgia robotică transformă abordarea cancerului de prostată și a cancerului de vezică urinară.
Irina Dumitrescu
19 mart. 2025, 11:59
Intervențiile robotice revoluționează tratamentul cancerului de prostată și reconstrucția vezicii urinare

Cu o experiență vastă în utilizarea sistemului Da Vinci, el este unul dintre cei trei specialiști din lume care realizează integral, robotic, reconstrucții de vezică urinară.

Chirurgia robotică: mai multă precizie, mai puțină suferință pentru pacient

Chirurgia robotică a devenit un aliat de nădejde în intervențiile minim invazive, oferind rezultate superioare în comparație cu tehnicile tradiționale.

„Chirurgia robotică are trei mari beneficii: controlul cancerului, controlul urinar și conservarea funcției erectile. Comparativ cu chirurgia clasică deschisă, chirurgia robotică oferă o vizibilitate superioară, ceea ce permite identificarea și protejarea nervilor și vaselor de sânge esențiale. După o intervenție deschisă, pacientul are o incizie mare, dureri postoperatorii și spitalizare de până la 15 zile. În schimb, după o intervenție robotică, pacientul se ridică în picioare la 6 ore de la operație, rareori are nevoie de calmante și este externat a doua zi, explică Prof. Dr. Mehmet Cemil Uygur.

Această tehnologie avansată asigură o vizibilitate mărită și o dexteritate superioară a chirurgului, datorită brațelor robotice care pot realiza mișcări fine, imposibil de efectuat manual.

Legătura dintre stilul de viață și cancerul de prostată

Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente afecțiuni oncologice la bărbați, iar intervențiile chirurgicale joacă un rol esențial în tratamentul său, dar există pași importanți ce pot fi făcuți înainte de apariția afecțiunii, ca metodă de prevenție.

„Prevenția cancerului de prostată este în continuare un subiect de cercetare intensă. Multe suplimente, precum seleniul, vitamina D sau medicamente care blochează testosteronul, au fost testate, dar fără succes. Singura metodă eficientă rămâne schimbarea stilului de viață. Consumul ridicat de carne roșie, alimente cu colesterol și calorii ridicate este asociat cu un risc crescut de cancer de prostată. De aceea, în țările occidentale, unde fast-food-ul este accesibil și foarte consumat, incidența este mai mare. Pe de altă parte, în regiunile mediteraneene, unde dieta este bazată pe ulei de măsline, legume și pește, rata cazurilor de cancer de prostată este semnificativ mai mica”, subliniază specialistul.

Pionieratul în reconstrucția robotică a vezicii urinare

Pe lângă expertiza sa în tratarea cancerului de prostată, Prof. Dr. Uygur este unul dintre puținii chirurgi care efectuează integral, robotic, reconstrucția vezicii urinare.

„Operația de cistectomie (indepărtarea vezicii urinare) este extrem de dificilă chiar și cu tehnologia robotică. Majoritatea chirurgilor care utilizează robotul Da Vinci fac reconstrucția vezicii în mod clasic, adică deschid pacientul și folosesc o porțiune de intestin pentru a forma o nouă vezică. Eu realizez tot acest proces robotic. Folosesc 60-70 cm din intestinul pacientului pentru a reconstrui o vezică urinară nouă, iar întreaga operație durează doar 5 ore, comparativ cu 12-16 ore cât durează în mod obișnuit”, explică Prof. Dr. Mehmet Cemil Uygur.

Prin aceste tehnici avansate, chirurgia robotică nu doar că oferă rezultate oncologice mai bune, dar îmbunătățește semnificativ calitatea vieții pacienților.

Viitorul chirurgiei este robotic

Pe măsură ce tehnologia evoluează, chirurgia robotică devine un standard în tratamentele oncologice, iar medicii din întreaga lume își perfecționează tehnicile pentru a oferi pacienților cele mai bune soluții. Spitalul Medicana Atașehir este unul dintre centrele de referință în acest domeniu, iar Prof. Dr. Mehmet Cemil Uygur este un pionier în utilizarea acestei tehnologii în beneficiul pacienților săi.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
Deschidere succesiune la primărie. Este sau nu gratuit?
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici