INTERVIU. Cum a ajuns Cristian Botan consilierul lui Ponta. „Cred că a fost o aliniere a planetelor”

Cristian Botan ocupă de două luni poziţia de consilier al primului-ministru. El este "transferul-surpriză" anunţat de Victor Ponta în luna decembrie. "Nu cred în noţiunea de noroc, însă cred ca a fost o aliniere a planetelor", descrie tânărul cooptarea sa în echipa guvernamentală. Într-un interviu pentru RTV.NET, Cristian Botan vorbeşte despre experienţa de la Palatul Victoria. "M-am lovit de bariere din prima zi aici. Sistemul este de aşa natură încât indiferent cât de bună e ideea ta, vor fi oameni pe care îi vei deranja".

06 feb. 2013, 06:42
INTERVIU. Cum a ajuns Cristian Botan consilierul lui Ponta. „Cred că a fost o aliniere a planetelor”

Cristian, în prezent doctorand al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, a lansat un site cu toate posturile libere din sistemul public de stat. Crearea site-ului, denumit Public Jobs, l-a costat pe Cristian doar 500 de euro şi i-a adus oportunitatea de a fi cooptat în echipa guvernamentală a premierului Victor Ponta.

Am zis să le arătam prin puterea exemplului că se pot face lucruri mai bune cu mai puţin efort„, a declarat Cristian pentru RTV.NET.

„Noi avem în România experienţa de a construi portaluri pe Internet cu sume de genul 500 de milioane de euro, sau 12 milioane de euro care nici acum nu sunt în funcţiune. Eu pentru ce am făcut m-a costat undeva la 500 de euro. Te doare sufletul când te gândeşti că din banii noştri ai tuturor, statul îi aruncă pe un site care nu funcţionează, în cantităţi impresionante„, mai spune Cristian.

ROMÂNIATV.NET: De unde ideea pentru Public Jobs?

Cristian Botan: La nivel mondial sunt foarte multe exemple de chestii deştepte făcute cu tehnologia informaţiei prin care scapi de multe formulare, de timpul pierdut pentru a te duce la instituţie, de a da telefoane, de a te certa cu oamenii, ci pur si simplu accesezi inforormaţia online. De aici a pornit totul. Ideea de a face un site cu joburi în sistemul public nu e nouă, cel putin nu în Romania. În Noua Zeenlandă, Canada, Irlanda, Germania asta e deja făcut de către instituţiile de stat, nu de cineva din mediul privat, cum am început eu.

ROMÂNIATV.NET: Primeşti frecvent mesaje de mulţumire de la cei, care prin intermediul Public Jobs şi-au găsit un post în sistemul public de stat?

Cristian Botan: Am primit mailuri de mulţumire pentru că au reuşit să ajungă într-o funcţie publică pentru că au găsit informaţia pe site, ceea ce m-a bucurat. Şi m-a întristat în acelaşi timp celelalte mailuri care spuneau: „Am găsit informaţia, eram cinci candidaţi, la proba scrisă am luat peste 80 din 100 de puncte, doar că la interviu totul a fost foarte subiectiv şi mi s-a părut că ăla îi şi cunoaşte pe cei din comisie şi oricum a caştigat el. În concluzie sunt şi oameni care reuşesc să utilizeze informaţia de pe site constructiv, dar sunt şi oameni care îmi reclamă concursuri mai puţin corecte.

ROMÂNIATV.NET: Te-ai gândit la o posibilititate de a stopa aceste nereguli în procesul de recrutare din sistemul public?

Cristian Botan: Site-ul mă asigură că află toată lumea de informaţie dar nu-mi garantează că nu ajunge în post tot o persoană care e rudă cu nu ştiu cine. Calea cea mai simplă la care ne-am gândit e ceea ce se aplică la permisele de conducere. Te pune în faţa unui calculator care te înregistrează prin webcam, îţi dă întrebările pe calculator în faţa ta, dacă te mişti în dreapta sau în stânga, sus-jos, atunci îţi invalidează raspunsul. Este o idee pe care încercăm să o aplicăm la un moment dat.

ROMÂNIATV.NET: Care sunt indicatorii prin care măsori eficienţa site-ului Public Jobs?

Cristian Botan: Numărul de candidaţi înainte de site-ul meu era pentru un job de consilier debutant la un minister de trei. După ce am lansat site-ul am avut 60 de candidaţi pentru un post similar. Când ai mai mulţi candidaţi automat se inspiră o competiţie constructivă. Dacă oamenii care lucrează în sistemul public sunt cei care gestionează banii noştri atunci îmi doresc ca acolo să fie cele mai pricepute persoane. Dacă eu pot să aleg doar dintre 3 persoane atunci nu ştiu dacă o să angajez cea mai competentă persoană.

ROMÂNIATV.NET: Este „Public Jobs” o afacere profitabilă pentru tine sau ai gandit-o ca o iniţiativă voluntară ce vine să sprijine transparenţa în sistemul public?

Cristian Botan: Dacă mergeam pe procedura obişnuită, sa-i scriu Ministerului Administraţiei sau premierului să-i spun uite domne o chestie de genul acesta trebuie făcută. O fac Statele Unite, o face Germania. Sunt convins că scriam ca să mă aflu în treabă, pentru că destul de greu ajunge o corespondenţă din partea unui cetăţean pe biroul cuiva important care poate să ia o decizie. Am ales calea mai puţin ortodoxă, în sensul că, le-am arătat ca se poate foarte simplu şi foarte repede, prin resurse putine şi apoi am încercat să creez presiune publică, astfel încât ei să conştientizeze că trebuie pus în aplicare în mod oficial.

Iniţiativa a venit cu mult efort şi asumându-mi în acelaşi timp şi riscul să nu reuşesc. În momentul în care iei o atitudine publică, există două posibilităţi: fie iese aşa cum ţi-ai dorit tu, fie cazi în barca cealaltă în care trebuie să ştergi cu buretele tot ce ai scris pe tablă şi să o iei de la zero.

ROMÂNIATV.NET: Ai 25 de ani şi eşti consilierul primului-ministru al României. Ţi-ai propus asta sau a venit ca o oportunitate în cariera ta?

Cristian Botan: Este o chestie pe care nimeni nu o refuză. Nu ţi se pune pe masă o ofertă de genul acesta şi stai să te gândeşti dacă vrei sau nu. Scopul principal nu a fost să ajung eu aici în mod particular, ci să lansez ideea că se pot face lucruri drăguţe cu foarte puţini bani.

ROMÂNIATV.NET: Crezi că a fost vorba şi de noroc în cazul tău? Sunt mulţi tineri care au idei măreţe şi iniţiativă, însă nu mulţi reuşesc să fie cooptaţi în echipa premierului.

Cristian Botan: Nu cred în noţiunea de noroc, însă cred ca a fost o aliniere a planetelor. Am avut norocul să întâlnesc o persoană în tot Palatul Victoria cu care am putut să relaţionez şi care să înţeleagă că e important să facem chestii de genul asta. A fost noroc, a fost altceva, cert este că am ajuns aici şi mai important decât drumul până aici este drumul de aici încolo. Mi-aş dori ca povestea să nu se termine la „a ajuns acolo”…mi-aş dori să se termine la „a ajuns acolo şi a făcut multe lucruri care au avut o utilitate şi care au dovedit că putem să abordăm altfel relaţia dintre cei care sunt în Guvern şi oamenii care depind de ei”.

ROMÂNIATV.NET: Vizezi şi o altă funcţie politică în viitor?

Cristian Botan: Vizez nu funcţia neapărat ci chestiile care le am în cap să fie puse în aplicare, pentru că văzând ce se face în afară în materie de guvernare ai aşa o jenă în suflet când vezi că la noi nu se face nimic în domeniul ăsta. La noi nu poţi să plăteşti taxele online, nu poţi să plăteşti amenzile online, chestii de bun simţ, adică nu construim navete spaţiale, dar încerci să nu faci un om să se plimbe la cinci ghişee în acelaşi timp, cum e la cazierul judiciar, de exemplu.

ROMÂNIATV.NET: Te-ai lovit de bariere până acum?

Cristian Botan: M-am lovit de bariere din prima zi aici. Sistemul este de aşa natură încât indiferent cât de bună e ideea ta, vor fi oameni pe care îi vei deranja. În clipa în care am spus ca vrem să punem pe net numele tuturor demnitarilor şi funcţionarilor publici şi salariile lor, am văzut în presă ca există o categorie de funcţionari care au spus că nu sunt de acord cu asta. Niciodată nu vei împăca pe toată lumea în ceea ce îţi propui să faci, ideal este să împaci mai mulţi decât superi, ăsta e esenţialul.


ROMÂNIATV.NET: Un sfat pentru tinerii cu iniţiativă?

Cristian Botan: Nu trebuie să te raportezi niciodată la cei din mediul tău cel mai apropiat. Trebuie să te raportezi la cei mai buni oameni din domeniul tău. Eu mă raportez la exemplul cel mai bun pe care îl găsesc. Întotdeauna trebuie să ne inspire cele mai înalte modele la nivel mondial.

Cristian a concluzionat cu o afirmaţie cât se poate adevărată, dar care nu reflectă, din păcate, realitatea societăţii româneşti la momentul actual: „În funcţie de cât de bine se înteleg guvernanţii cu cetăţenii avem PACE, LINIŞTE ŞI PROSPERITATE”.