Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte: Eu nu am furat bani de la stat şi nu am luat bani de la familia Bercea VIDEO

Mircea Băsescu dezvăluie la România TV cum a intrat în legătură cu familia Bercea şi cum a încercat să-l ajute pe acesta. Fratele fostului preşedinte subliniază că nu a furat bani de la stat şi nu a luat bani de la familia Bercea.

10 apr. 2017, 13:01
Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte: Eu nu am furat bani de la stat şi nu am luat bani de la familia Bercea VIDEO

„După cum aţi văzut nu am avut niciun fel de intervenţii, prin presă, la televiziune, comentarii asupra deciziilor instanţei şi aşa mai departe. Aş vrea să fie foarte clar un lucru. Eu nu am furat bani de la stat, eu nu am dat în cap la nimeni, eu nu am primit bani de la familia Bercea. Toţi banii i-a primit Marian Căpăţână, ce spune el după mii de poveşti, ce a inventat el, ce l-a învăţat avocatul familiei Bercea, Abraham, ce l-a învăţat Sorin Roşca Stănescu într-o emisiune la televizor, astea sunt poveşti şi nu le-a crezut nici măcar instanţa”, spune Mircea Băsescu.

„Ca dovadă a faptului că eu nu am luat bani, prin sentinţa care mi s-a dat mie mi s-a ridicat sechestrul după toate bunurile. Le-am avut pe toate sub sechestru şi acum execut pedeapsă aşa cum a stabilit instanţa”, subliniază fratele fostului preşedinte.

Cum a cunoscut familia Bercea

„Nu cunoşteam familia Bercea, eram director la o fabrică de prelucrare a cărnii de pasăre. Apropo, dacă vede şi domnul Ciuvică emisiunea asta, spuneţi-i că găinile nu se fac la fabrică. Găinile se fac din ouă. Aşadar, eram director acolo. Pentru toate micile lucrări, probleme tehnice şi aşa mai departe, veneau firme olandeze, veneau chiar şi să schimbe o teavă. Am încercat să introduc firme româneşti, am reuşit până la urmă. Directorul unei firme era acest Căpăţână. Practic erau 5, 6 rromi, daca ii puneai sa-ti faca un perete il faceau, aveau şi preţuri mici. Aşa l-am cunoscut pe acest Căpăţână”

La un moment dat, era iarna, februarie cred şi a venit Căpăţână la uşă la mine, la birou. Era insoţit de cineva, un timp micuţ, cu pălărie aşa, parcă-l văd, era clar că e rrom. Mi l-a prezentat, n-am reţinut pe moment numele. Am discutat 5 minute cu Căpăţână despre lucrări, când să plece celălalt vizitator mi-a spus că el e Bercea Mondialu. OK şi care e problema, nu mi spunea nimic numele. Şi a zis că are o nepoată şi dacă vreau să o botez. Era prima dată când îl vedeam pe omul ăla. Puţin surprins, dar totuşi, domnule stai aşa, stai puţin să mă documentez să vedem. Bercea a început să spună păi staţi că eu mai am nepoţi botezaţi de Stolojanu, de preşedinta Tribunalului Craiova, să nu vă fie ruşine că botezaţi. Nu e asta problema, dar trebuie să mă consult şi eu cu soţia. A…zice nu vreţi să botezaţi pentru că e tigancă. Nu se pune problema aşa, lasă-mă şi mâine dimineaţă vino aici şi-ţi confirm. M-am dus acasă i am zis soţiei vezi că sâmbătă botezăm o ţigăncuşă. Soţia care mă cunoaşte a zis bine…dacă vrei tu, du te cumpără costumaş ceva, ce se dă la botez”.

A doua zi m-a sunat Bercea, i-am spus să vină la birou, i-am zis să oprească în şosea. Ne-am întâlnit în peco şi i-am spus sâmbăta la ora 12 să fii la mine acasă, mergem la biserică la mine in cartier şi am plecat. Nu v-aţi gândit niciodată că v-ar putea dăuna. Nu m-am gândit că fac un gest creştinesc că botez o ţigăncuşă. Sâmbătă la numita oră ţiganii au fost la mine la uşă şi-i spusesem lu Bercea, fără persă, iar când am ajuns…toata presa acolo. S-a facut festivitatea, ceremonia, de acolo am plecat la un restaurant micut am stat două ore. Sunt filmări cum dansam cu izaura. Da am si dansat cu mama copilului. Acum era fina. Apoi am plecat. Familia Bercea urma să aibă petrecerea propriu zisă la draganesti olt, la ei acasă.

Să ştiţi că nici acum nu regret că am creştinat o ţigancă şi mâine dacă mai vine un ţigan la mine îi voi boteza cu tot dragul copilul. Lucrurile au evoluat normal, mă întrebaţi cum au evoluat lucrurile. Veneau la mine de Paşti, de Craciun, aşa cum vine orice fin la naşii lui. Venea şi cu sticle de vin, şi cu miel de Paşti şi cu purceluş de lapte, e specialitatea lor.

După ce a fost Bercea arestat s-a schimbat relaţia. Nu stateau niciodată mult, erau cu bun simt. După ce l-au arestat pe Bercea m-am trezit cu Florin, Fănica, Izaura şi mă trezeam pe la 6 dimineaţa şi soţia imi spunea că e maşina in faţa curţii. Era iarna. Era ianuarie, februarie, stateau inclusiv cu aia mica in maşina. Nu puteai sa nu le dai drumul in casă. Ei veneau să plângă că Bercea a fost arestat si că e nevinovat si ca nu el a dat cu cutitul. De fiecare dată incercam să le spun aveti inceredere in justitie ca o să iasa adevarul. Bateau mici apropouri ca sa dea bani. De fiecare data le-am spus bă nu daţi bani că mai rău îi faceţi lui Bercea. Dar începuseră să vină cam la două trei zile. Veneau şi mă trezeam cu ei la poartă. Erau in continuare politicoşi, vorbeam de aia mică, de fina şi plângeau de Bercea. Că să-l scap pe Bercea. 

Vă rog să mă înţelegeţi. Era exact senzaţia pe care o ai când îţi vine o rudă şi îţi spune, am fost ieri la doctor şi tata are cancer. Ce faci? Ii spui că o să moara. Îi spui omului stai, ai inceredere in medici, poate ii recomanzi un medic. Le-am recomandat şi un avocat. Mai tarziu. Dar cam asa a fost situaţia pentru mine. Soţia mea devenise deranjată. O deranjau vizitele, au venit o data, de doua ori, de trei ori gata. Nu-l scoatem noi pe Bercea din puscarie. Îl scoate justitia daca e.

E-mail către Kovesi pentru Bercea

M-am apucat şi am făcut un mail către doamna Kovesi. Aveam nu adresa ei personal, ci adresa de la cabinet. I-am spus doamna, vin la mine foarte des, bat apropouri de cumparare de influenţa şi cum nu vreau aşa ceva, vă rog să mă sprijiniţi. Nu stiam ca trebuie să fac o plângere, eu i-am scris, având în vedere că o văzusem la o sindrofie, i-am fost prezentat, erau mai multi oameni de afaceri, am fost si eu invitat. Ştia cine sunt şi mi-am permis să-i scriu dansei mailul asta. Aţi primit răspuns? N am primit niciun răspuns. Dar mi-am inchipuit că ei ştiu ce au de făcut.

Căpăţână îmi spunea de la inceputuri. El ii cunostea pe cei de la Aversa, imi spusese că o sa fie in faliment si vor fi vanduţi, hai sa o cumpărăm. În primul rând nu aveam bani, ştiam doar că e o suprafaţa destul de mare de teren.

I-am spus că nu mă bag. I-am zis doar să cumpere utilajele daca intra in faliment. Le cumperi, le aduci aici si facem pompe aici in zona libera. Şi a rămas aşa.

Am aflat că s-a organizat si licitaţie si că a caştigat el şi că a plătit 4-5 sute de mii de euro. O sumă mare. Căpăţână era vai de capul lui, dar nu m-a interesat. A venit şi mi a spus că nu are bani ca nu stiu ce, iar eu i am zis ca e tampit ca nu se poate sa fi platit 5 sute de mii fara sa fie sigur ca mai are inca 300 ca sa mearga. Cert e ca nu a mai avut banii si i au anulat licitatia. Clauza era ca pierde banii platiti. Si atunci l-am intrebat eu de unde a avut acei bani. Şi atunci mi a spus ca a luat de la Bercea bani. Bun. Am zis bravo ma intre tigani acolo, ei erau un fel de neamuri.

Dacă luaţi textul, acolo se vorbeste despre 250 de mii. Nu de euro. Eu spun la mine au ajuns 250 de mii nu de euro.  Vorbim de dolari în textul ăla. Dolari îi restituia Căpăţână lui bercea. Ţiganii au dat euro, n au dat dolari. Dar la tv nu s a prezentat decat pana acolo. La mine nu au ajuns decat 250 de mii. La mine de fapt au ajuns 300 de mii de dolari. Capatana, il presau astia, şi deja aranjassera la Craiova cu judecatoarea. Voiau banii inapoi de la Capatana. Ne-am lamurit de ce. La putin timp a fost condamnata presedinta Tribunalului Craiova pentru luare de mita. Căpăţână a zis ca le da banii…toţi cei 600 de mii. Nu gasise 600 de mii şi facuse rost de 300 de mii de dolari. Ei vorbisera sa ne intalnim la nasu la birou. A venit la mine cu punga rosie cu 300 de mii de dolari. Dati-i dumneavoastră si eu plec  ca daca raman eu imi iau astia gatul. Langa biroul meu era o camera de protocol, se aude de acolo. I-am zis sa stea acolo si eu incerc sa i potolesc. Am avut discuţia cu familia Bercea. Aşa a decurs discutia incat n-am apucat sa vorbesc.