INTERVIU EXCLUSIV Alexandru Pânișoară, candidatul ecologiștilor la Primăria Capitalei. „Bucureștiul poate mai mult, merită mai mult, pierde oportunități mari prin decizii foarte proaste”

Un nou candidat intră în cursa pentru Primăria Capitalei, pe lângă Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL, Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan, actualul primar. Este vorba despre Alexandru Pânișoară, membru în Partidul Ecologist Român (PER).
Claudia Simion
24 mart. 2024, 20:53
INTERVIU EXCLUSIV Alexandru Pânișoară, candidatul ecologiștilor la Primăria Capitalei.

Alexandru Pânișoară, candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la Primăria Capitalei, a dezvăluit, într-un interviu exclusiv acordat RomâniaTV.net, care e planul lui pentru București și de ce ar trebui să voteze românii un ecologist.

În opinia lui Alexandru Pânișoară, cele mai mari probleme cu care se confruntă Bucureștiul sunt traficul, poluarea și termoficarea, dar pentru ele există soluții concrete, exact ca în alte țări.

„În primul rând, după toată experiența din ultimii patru ani și din ultimii 35 de ani, am observat că în fruntea Capitalei nu a venit nimeni capabil să rezolve niște probleme sistemice ale acestui oraș, cum sunt traficul, poluarea și termoficarea. Acestea sunt principalele probleme ale Capitalei. Iar pentru acestea există soluții concrete, ca în multe alte țări, care au funcționat, și nu sunt legate de cultura locală și să considerăm că dacă le-am implementa pot să nu fie performante. Autoritățile, la un moment dat, le-au și adoptat, doar că nu au fost implementate”, a explicat candidatul PER la Primăria Capitalei pentru RomâniaTV.net.

Cum ar rezvolva Alexandru Pânișoară problema poluării din București

„Din perspectiva unui candidat ecologist, ne confruntăm cu această problemă a poluării, a schimbărilor climatice, pentru care trebuie luate măsuri în consecință pentru a le combate. Practic toate soluțiile care ar putea să vină să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor și calitatea serviciilor ar trebui să se facă sub această dorință de a respecta direcția și trendul impuse de la nivel internațional, să ne subordonăm acestei mișcări de combatere a poluării și schimbărilor climatice. Dacă nu ținem cont de lucrurile acestea, din păcate vom face niște investiții care poate, pe de o parte, vor îmbunătăți calitatea vieții în București, dar care vor trebui apoi refăcute pentru a fi în acord cu noile reguli internaționale. Și e normal să facem asta pentru că ne afectează pe toți, nu doar pe unii sau pe alții. Și e bine ca toate aceste măsuri care ar trebui implementate în București, pentru a îmbunătăți viața din acest oraș, este să se facă sub această egidă a combaterii poluării și încălzirii globale. Asta ca prin aspect. Evident că toate trebuie să fie sub cupola unui concept de sustenabilitate, de durabilitate. Am auzit de foarte multe ori aceste cuvinte din gura politicienilor, dar din păcate, din am observat în activitatea lor, niciunul nu a înțeles concret la ce se referă”.

„Bucureștiul merită mai mult, poate mai mult. Ceea ce-i lipsește e planificarea”

Alexandru Pânișoară a mai spus că ceea ce le lipsește contracandidaților săi la Primăria Capitalei este viziunea. „Eu i-aș întreba dacă știu cum se scrie și cum se formulează o viziuneNiciunul nu a putut să vină și să spună „eu, peste 5 ani, peste 10 ani, 20 de ani, văd Bucureștiul așa…”. Și să spună clar: trafic fluent, poluare scăzută, acces la piața forței de muncă, acces la infrastructură de sănătate, etc. Asta e o viziune”.

„Când vorbim de economii, prima dată nu ne gândim hai să tăiem posturi sau să închidem anumite companii, ci trebuie să facem niște investiții care să fie sustenabile. Ele în sine să se poată susține și chiar să genereze venituri, chiar dacă ele nu sunt niște investiții care sunt făcute cu scopul de a produce un venit. Un exemplu concret pentru a înțelege mai bine este investiția în infrastructura de sport sprijină pe latura cealaltă a costurilor cu sănătatea populației un fapt. Dacă avem o populație sănătoasă pentru că face sport, evident că o să avem o presiune mult mai mică asupra sistemului de sănătate. Și de aici avem clar niște cheltuieli mai mici. Se pot face, evident, și alte lucruri. Dar ca să poți să le faci și, din păcate nu am văzut asta la niciun candidat la Primăria Capitalei, trebuie să ai o viziune, dar viziunea aceasta… eu i-aș întreba dacă știu cum se scrie și cum se formulează o viziune. Cum am folosit mai devreme „durabilitate”, „sustenabilitate”, „ecologie”, acestea sunt cuvinte pe care ei le folosesc pentru că dau bine. Părem intelectuali, dar nu știm concret ceea ce înseamnă. Niciunul nu a putut să vină și să spună „eu, peste 5 ani, peste 10 ani, 20 de ani, văd Bucureștiul așa…”. Și să spună clar: trafic fluent, poluare scăzută, acces la piața forței de muncă, acces la infrastructură de sănătate, etc. Asta e o viziune. Să știu concret ce programe poți să implementezi ca să atingi aceste obiective. Că dacă noi nu facem acest lucru cheltuim bani într-un manieră necontrolată. Am văzut de atâtea ori proiecte făcute, care inițial au părut binevenite, dar ulterior s-a constatat că ba nu funcționau, ba cheltuiau prea mulți bani și așa mai departe, nu erau rentabile. Toate acestea trebuie puse într-o noimă. Așa cum orice cetățean își gestionează veniturile în casă și are niște priorități, și o administrație la fel trebuie să facă. Care sunt cele mai importante probleme, de care trbebuie să mă ocup prima dată și, evident, să le facă treptat.

Dacă am avea bani la dispoziție nenumărați ar fi foarte bine, ne-am apuca de toate, dar din păcate lucrurile nu sunt așa. Trebuie să gestioneze într-o manieră rațională toți banii astfel încât să atingă potențialul maxim din ceea ce poate face Bucureștiul. Le consider niște chestiuni de bun simț, nu vin eu să reinventez apa caldă, cum spunea domnul Piedone. Domnia Sa se laudă de o administrație de 30 de ani. Ok, nicio problemă. Experiența în sine se vede acolo unde se realizează lucrurile și, din păcate, în București, chiar dacă poate părea în Sectorul 4 sau 3 că se mișcă lucrurile, ele nu se fac așa cum ar trebui, din punctul meu de vedere. Bucureștiul merită mai mult, poate mai mult, are oportunități mult mai mari pe care le pierdem de fiecare dată prin decizii foarte proaste.

Ceea ce-i lipsește Bucureștiului este planificarea. Iată cât de mult timp a trecut și iată cum s-a format acest oraș pe baza unei viziuni de 100 de ani. Pe când, în lipsa acestei planificări, totul se face haotic și de-o parte și de alta, e foarte greu să ai un control. Dușmanii administrației nu sunt niciodată particularii, indiferent că vorbim de persoane fizice sau dezvoltatori, ei sunt principala sursă de venit a bugetului. Lor trebuie să li se permită să-și desfășoare activitățile într-un cadru normal. Asta e cea mai mare problemă pe care am constat-o în București, și anume dubla măsură. Nu este în regulă deloc dubla măsură atunci când vorbim de servicii publice și de aplicarea legii. Toată lumea e egală, nu are nicio importanță atâta timp cât se respectă regulile. Dar Bucureștiul nu are reguli, trăim în acest cerc vicios în care totul se face într-o manieră autocrată, după bunul plac al unei persoane. Nu sunt chestiuni străine de nimeni, trebuie văzute, asumate și implementate”.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!