Interviu EXPLOZIV cu Gheorghe Mărmureanu. Cât de aproape este România de un CUTREMUR MARE VIDEO

Două cutremure succesive s-au produs la interval de doar câteva ore în Vrancea, chiar de Crăciun, iar activitatea seismică pare să se fi intensificat şi în alte regiuni. Seismologul Gheorghe Mărmureanu a vorbit în exclusivitate la România TV despre cel mai mare cutremur care ameninţă ţara noastră, dar şi despre efectele pe care le-ar avea un seism de mare adâncime.

25 dec. 2014, 16:12

Cel mai mare cutremur posibil în România este de 7,5 pe Richter. Urmeaza insa un seism de mare adancime cu efecte din Oltenia până la Moscova, care nu ar afecta prea tare Capitala. Însă, în cazul unui cutremur de suprafaţă ca cel din 4 martie 1977, bucureştenii vor simţi mult mai violent seismul.

Cel mai mare cutremur posibil este de 7,5 pe scara Richter, respectiv de 7,8-7,9 moment seismic, ceea ce e maximum posibil in România. Asa am calculat si Cernavoda, si Casa Poporului pentru ca tot eu am facut partea seismica pentru Casa Parlamentului. Este adevarat ca poate fi un 7,6, dar nu cred pentru ca din punct de vedere geologic, magnitudinea maxima posibila care poate sa o suporte sistemul geologic vrancean este 7,5, respectiv 7,8  moment seismic, 7,8 -7,9 cel mult„, a declarat la România TV Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

CITEŞTE ŞI Legea care ar salva sute de vieţi, blocată în Parlament: „Din păcate trebuie să moară oameni ca să dăm o lege”

Capitala ar fi foarte afectata atunci cand va fi un cutremur de tip 4 martie, mai de suprafata ceea ce nu va fi acum pentru ca ipotezele pe care le-am dezvoltat au fost ca va urma un cutremur de mare adâncime cu efecte din Oltenia până către Moscova chiar. Urmeaza un cutremur foarte adanc, dar asta nu inseamna ca e mai periculos decat 4 martie. Mai mult de 15-20% nu va afecta Bucurestiul, dar nu stim cum se vor comporta acele cladiri care au fost afectate si la 4 martie, ca sunt foarte multe la care s-a pus doar niste mortar, nu s-au reparat stalpii corect„, a completat seismologul.

VEZI ŞI Lista clădirilor din Bucureşti cu RISC RIDICAT DE PRĂBUŞIRE în caz de CUTREMUR