Interviul cu procurorul care investighează alegerile de la sectorul 1: „Trebuie să ştim dacă acea diferenţă a fost obţinută prin fraudă. Abia atunci vom şti cine e adevăratul primar”

Procurorul Sorin Iaşinovschi, de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, cel care conduce ancheta în care sunt renumărate voturile de la alegerile locale pentru Primăria Sectorului 1, a acordat un interviu televiziunii Kanal D.

02 iun. 2021, 21:04
Interviul cu procurorul care investighează alegerile de la sectorul 1: „Trebuie să ştim dacă acea diferenţă a fost obţinută prin fraudă. Abia atunci vom şti cine e adevăratul primar”

Imediat după precizările lui Iașinovschi, Gabriela Scutea, procurorul general al României, s-a arătat deranjată de cele spuse de acesta și a precizat că procurorii au obligaţia să respecte legea privind accesul la informaţiile publice şi ghidul CSM privind comunicarea publică.

După declaraţiile Gabrielei Scutea, televiziunea care l-a intervievat pe procurorul Sorin Iaşinovsci a decis să nu mai difuzeze materialul în care acesta vorbea despre frauda de la alegeri, dar acesta poate fi în continuare găsit pe site-ul Kanal D.

Procuror: – Practic, in acest dosar avem o cercetare a intregului proces electoral. La finalizarea acestui dosar vom sti cu exactitate care este diferenta intre ceea ce au votat cetatenii in acest sector si ceea ce s-a consemnat in procesul verbal de consemnare a rezultatului votului. Acest dosar dureaza destul de mult pentru ca este un volum enorm de lucru. Imaginati-va ca la nivelul sectorului 1 existau 166 de sectii, fiecare cu o comisie de 8-10 persoane, care a procedat la numararea voturilor, iar eu am doua echipe de politisti care fac renumararea. La finalul acestei numaratori urmeaza sa se contabilizeze voturile de la nivelul fiecarei sectii de votare, iar la final sa se compare ceea ce am descoperit noi la ancheta si ce s-a consemnat de comisia care a validat rezultatul alegerilor la nivelul sectorului 1.

Kanal D: – Sacii nu sunt insotiti de procese verbale?

– Teoretic, fiecare sac ar trebui sa aiba un numar ca sa il putem identifica, dar noi cand am inceput ancheta foarte putini saci mai aveau notati pe ei numarul sectiei de la care provine si politistii au trebuit practic sa identifice fiecare sac de la ce sectie vine prin identificarea buletinelor de vot si a stampilei de control.

– Suspectati ca ar fi vorba de o frauda la Sectorul 1?

– Suspiciunile au fost intarite de acele imagini, unde au aparut acele persoane care umblau cu rucsacul in spate, la miez de noapte, fara sa aiba voie sa aiba acces in cladirea respectiva si la final dupa ce au aparut aceste imagini in public, nimeni nu a venit sa ofere o explicatie logica. Aceste suspiciuni au intarit plangerea partii vatamate si ne-au convins ca trebuie sa facem o ancheta serioasa si sa vedem daca s-a intamplat ceva, daca s-a luat ceva de acolo, daca s-a adus ceva de acolo, ca la final alegatorii sa stie ca ce s-a consemnat este ceea ce au votat, sau au existat si fraude. Noi nu am pornit in aceasta ancheta cu scopul de a demonstra o frauda, noi am pornit cu scopul de a afla adevarul.

– Avea cineva voie sa intre în sala în care erau sacii?

– S-au incalcat niste dispozitii pentru ca intrarea in acea sala trebuia facuta in anumite conditii, trebuia sa fie mai multe persoane din cadrul biroului electoral de sector, erau niste reguli, dar aceste reguli s-au incalcat. Acum, daca s-au comis si fapte penale, pentru ca aceste incalcari pot fi si fapte sanctionate administrativ, daca s-au comis sau nu fapte penale nu putem sti in acesta faza, de aceea trebuie sa facem ancheta.

Procurorul Sorin Iaşinovschi: „Din ce am văzut în secţii, există fraude”

– Cand inchideti ancheta?

Cand vom finaliza cercetarile. In prima faza, la sfarsitul lunii iulie, speram sa stim macar fiecare candidat cate voturi a obtinut efectiv, dupa care sper spre sfarsitul anului sa putem spune pe baza de ancheta de ce s-a intamplat intr-un fel sau altul, de ce nu s-a consemnat ce au votat cetatenii si cine este vinovat ca sa fie tras la raspundere. Noi vom trebui pe cale de ancheta sa stabilim clar, cu probe, daca acele voturi sunt rezultatul voturilor cetatenilor, sau daca diferenta aia (intre Clotilde Armand si Dan Tudorache) este obtinuta prin frauda. Abia atunci vom sti cine este adevaratul primar.

– Daca a fost fraudă, cum?

Stiti, pana nu ai imaginea de ansamblu nu poti sa iti dai seama.

– Au aparut informatii in spatiul public ca au disparut foarte multi saci cu buletine de vot.

– Nu, nu, cu disparitia…stiti, in timpul unei anchete scapa cate o idee si dupa aia se amplifica in spatul public. Eu, cel putin, nu as putea avansa ideea ca au disparut saci cu voturi. Noi cand vom finaliza numaratoarea atunci vom sti exact.

– Pana azi, cand vorbim, exista frauda?

– La nivelul sectiilor, exista. Exista, dar nu pot da cifre, atat va zic. Exista, deci din ce-am vazut, exista.

– Am putea vedea o rasturnare de situatie?

– Tot ce e posibil. Intr-o ancheta intotdeauna poti avea si rasturnari de situatie cand nu te mai astepti (…) S-ar putea sa gasim fraude de ambele parti.

– Ce veti dispune?

– Noi nu vom dispune cu privire la primar. Noi dispunem, daca constatam fapte penale, sa ii deferim justitiei pe cei care au comis o fapta penala. Daca va ramane in functie sau nu, asta depinde de instanta civila, se poate face revizuire, exista cai de atac, dar noi nu dispunem cu privire la ramanerea in functie a unui primar sau nu, noi nu avem in atributii asa ceva.

Citeşte şi: Deputatul Mihai Ioan Lasca, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de lovire