Intoxicația cu apă, o problemă medicală serioasă. Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Atenție, nu e de glumit!”

O femeie în vârstă de 35 de ani a murit după ce a baut patru sticle cu apă în doar 20 de minute. Medicii au stabilit ca aceasta a murit din cauza unei intoxicatii cu apă. Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atentia ca aceasta afectiune, intoxicatia cu apa, poate fi mortală.

19 aug. 2023, 11:00
Intoxicația cu apă, o problemă medicală serioasă. Medicul Tudor Ciuhodaru: ”Atenție, nu e de glumit!”

Intoxicația cu apă poate fi mortală, avertizează medicul Tudor Ciuhodaru. Avertismentul doctorului vine ca urmare a faptului că o femeie de 35 de ani nu a mai putut fi salvată după ce a ingerat 2 litri de apă în mai puțin de jumătate de oră.

„Atenție, nu e de glumit. 𝐈𝐧𝐭𝐨𝐱𝐢𝐜𝐚ț𝐢𝐚 𝐜𝐮 𝐚𝐩ă 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐦𝐨𝐫𝐭𝐚𝐥ă. 𝐍𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐞𝐚𝐳ă 𝐜â𝐭 𝐛𝐞𝐢, 𝐜𝐢 𝐜â𝐭 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐩𝐞𝐝𝐞 𝐛𝐞𝐢! O pacientă de 35 de ani nu a mai putut fi salvată după ce a ingerat 2 litri de apă în mai puțin de jumătate de oră.

𝐍𝐞𝐝𝐢𝐚𝐠𝐧𝐨𝐬𝐭𝐢𝐜𝐚𝐭ă ș𝐢 𝐧𝐞𝐭𝐫𝐚𝐭𝐚𝐭ă 𝐥𝐚 𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐡𝐢𝐩𝐞𝐫𝐡𝐢𝐝𝐫𝐚𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 cauzată de consumul excesiv de apă (𝐜𝐚𝐧𝐭𝐢𝐭ăț𝐢 𝐟𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐚𝐩ă î𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥𝐞 𝐬𝐜𝐮𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐭𝐢𝐦𝐩) poate crea mari probleme de sănătate.

𝐂𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬ă ș𝐭𝐢ț𝐢 (𝐬ă 𝐟𝐚𝐜𝐞ț𝐢). Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din Românie va fi votată de Parlament:

1. Intoxicația cu apă poate duce la 𝐬𝐜ă𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐫𝐚𝐬𝐭𝐢𝐜ă 𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐨𝐝𝐢𝐮 𝐝𝐢𝐧 𝐬â𝐧𝐠𝐞(𝐡𝐢𝐩𝐨𝐧𝐚𝐭𝐫𝐞𝐦𝐢𝐞).
2. 𝐎𝐫𝐢𝐜𝐢𝐧𝐞 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭 (indiferent de vârstă).
3. Rata de mortalitate este foarte mare ( de peste 50% dacă sodiul din ser este mai mic de 105 mEq/).
4. 𝐑𝐢𝐬𝐜𝐮𝐥 𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐚 𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 (mai conștiincioase privind hidratarea) și 𝐯â𝐫𝐬𝐭𝐧𝐢𝐜𝐢 𝐜𝐮 𝐩𝐚𝐭𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐢 𝐜𝐞 𝐟𝐚𝐯𝐨𝐫𝐢𝐳𝐞𝐚𝐳ă 𝐢𝐧𝐭𝐨𝐱𝐢𝐜𝐚ț𝐢𝐚 𝐜𝐮 𝐚𝐩ă (cardiace, renale, metabolice, neurologice și psihice).
5. 𝐏𝐫𝐢𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐭𝐨𝐦𝐞: senzația de greață și dureri de cap 𝐮𝐫𝐦𝐚𝐭𝐞 de astenie, dificultăți de vorbire, vertij (amețeli), dezorientare, confuzie ajungând în
6. 𝐅𝐨𝐫𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐬𝐞𝐯𝐞𝐫𝐞: convulsii, comă și deces,
7. 𝐏𝐫𝐢𝐦 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫: solicitați intervenția medicală imediată. (!!!)
Nu dați pacinetului să mănânce sau să bea absolut nimic. Inițiați suportul vital de bază în caz de stop cardiorespirator.
𝟖. Î𝐧𝐭𝐨𝐭𝐝𝐞𝐚𝐮𝐧𝐚 𝐯𝐨𝐫𝐛𝐢𝐦 𝐝𝐞 𝐨 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧ță 𝐜𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐭ă ș𝐢 𝐭𝐫𝐚𝐭𝐚𝐭ă 𝐥𝐚 𝐬𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥
9. 𝐑𝐚𝐩𝐢𝐝𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐞𝐧ț𝐢𝐞𝐢 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐞𝐬𝐞𝐧ț𝐢𝐚𝐥ă. 𝐍𝐮 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐨𝐫𝐢𝐳𝐚ț𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐥𝐚 𝐬𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥.
10. Nu uitați că tratamentul e în funcție de cauză și severitate clinică. Poate include restricție hidrică, administrarea de sodiu (inclusiv soluții saline injectabil), diuretice”, spune medicul Tudor Ciuhodaru, într-o postare pe Facebook.

În aceste condiții, medicul sfătuiește oamenii să bea apă ”doar atunci când apare senzația de sete”.

”NU aplicați principiul hidratării preventive”, mai spune Ciuhodaru.