Într-un sistem cu pulsul în cădere liberă, un medic român se întoarce în România şi demonstrează că se poate

14.000 de medici au plecat din România în ultimii cinci ani. Dezamăgiţi de salarii şi de condiţiile de muncă, ei aleg să plece peste hotare şi să lase în urmă un sistem cu pulsul în cădere liberă. Doctorul Marius Uscatu este unul dintre medicii care a decis însă să se întoarcă în ţară după ce ani de zile a lucrat în Franţa. Este supra-specializat în chirurgia ante-piciorului, însă comisia din cadrul Ministerului Sănătăţii nu i-a recunoscut diploma. Lucrează în mediul privat, a operat sute de pacienţi şi a perfecţionat o tehnică nouă de operare a monturilor pe care o predă specialiştilor din întreaga lume.

05 oct. 2013, 20:48

Doctorul Marius Uscatu este unul dintre medicii care a decis să se întoarcă în ţară după ce ani de zile a lucrat în Franţa. Este chirurg ortoped, supra-specializat în chirurgia ante-piciorului. A plecat din România imediat după terminarea rezidenţiatului pentru a învăţa de la cei mai buni.

„Am plecat din ţară la un an de zile de la terminarea rezidenţiatului, în februarie 2004. Pierdusem orice şansă de a mai găsi un post în Bucureşti pentru că visul oricărui medic este să lucreze într-un centru performant. Diferenţa, în România, între clinicile universitare şi spitale de provincie este una absolut catastrofală. Am ales să plec nu atât pentru a lucra, ci pentru a învăţa, pentru că mi-am dat seama că acest domeniu punctul de care am ajuns să mă ocup este necunoscut în România. Este tratat cu totul şi cu totul periferic. Chirurgia piciorului este o Cenuşăreasa a ortopediei”, spune doctorul Marius Uscatu.

Citeşte şi Devotament, răbdare şi dragoste de oameni. La 80 de ani, un medic face naveta zeci de km pentru pacienţii lui

Nu i-a fost uşor să plece. Pentru a ajunge acolo unde îşi propusese a trebuit să trimită nici mai mult nici mai puţin de 300 de scrisori şi vreo 4.000 de e-mail-uri la 13 centre universitare din Franţa. A avut şansa să fie ales de cea mai importantă clinică de ortopedie din Europa aflată la Strasbourg.

„Când am venit din România în Franţa mă aştepta camera mea, cu numele meu scris pe uşă. Vestiarul unde mă dezbrăcam prima dată avea cheia cu numele meu. Totul era pus la punct pentru venirea unui intern din România”.

În Franţa a operat alături de cei mai importanţi chirurgi din lume şi a luat totul de la zero.

  • Dr. Uscatu: „Pot spune că am învăţat de la zero medicina în Franţa pentru că lucrurile diferă fundamental. Am şters cu buretele şase ani de facultate, şase ani de rezidenţiat începând să învăţ o medicină de la zero. Eu în Franţa am muncit de 4,5 ori mai mult decât în România. Gărzile erau nişte gărzi foarte solicitante, aveam uneori până la 200 de prezentari, pe zi”.

Primul fluturaş pe care l-a luat a fost de 2.000 de euro

„Eram plătit exact ca un medic francez. Eram şase colegi cu care împărţeam gărzile, era concurenţă pe gărzile de duminică pentru că erau plătite de două ori mai bine. O gardă de Ziua Franţei, de Paşte sau de Crăciun era plătită de 4 ori, ajungeai să iei pe o gardă în jur de 500 de euro. Pentru acea perioadă, plecând din România, de la un salariu de 200 de euro cât aveam, primul fluturaş pe care l-am luat a fost de 2.000 de euro”, mărturiseşte doctorul.

În Franţa, a fost surprins să vadă că medicul de familie este un pion important în sistemul de sănătate.

„Este surprinzător cât de bine comunică medicul de familie cu spitalul. Aveam un bătrân de 90 de ani adus noaptea cu o fractură gravă, incapabil de a vorbi şi sunam la ora 2 noaptea pe medicul de familie. Îmi spunea instantaneu toate medicamentele pe care le lua, tot istoricul respectivului pacient. A doua zi medicul de familie venea la spital să-şi viziteze pacientul. La noi nu se întâmplă, la noi medicul de familie din păcate este mai mult un birocrat care nu face decât să semneze bilete de trimitere către medicul specialist, reţete, alte formalităţi administrative. Acolo medicul de familie poate trata un pacient cardiac. La noi în România nu s-a văzut aşa ceva”, a povestit dr. Uscatu.

Citeşte toate articolele din campania Medic în România AICI.

„Acolo medicul de familie nu are vacanţă. Pentru a-şi putea lua o săptămână sau două de vacanţă trebuie să-şi găsească un înlocuitor pe care să-l plătească foarte scump şi pe care să-l pregătească o lună de zile explicându-i istoricul tuturor pacienţilor”.

Era fascinat de tot ceea ce vedea şi învăţa acolo, însă, cu toate astea, i-a fost foarte greu să stea departe de casă, mai ales că în ţară îşi lăsase soţia şi fetiţa de numai trei anişori.

S-a întors acasă când a simţit că este pregătit pentru sistemul din România. Nu a venit cu mâna goală. Cât a stat în Franţa a fost recunoscut cu supra-specializare în chirurgia piciorului şi a obţinut diploma Universitară de Stat franceză (D.I.U.) în chirurgia gleznei şi a piciorului, unică în Europa şi cu recunoaştere internaţională.

Surpriza în ţară! La întoarcere, Comisia din cadrul Ministerului Sănătăţii a refuzat să îi echivaleze cursurile. De ce? Nu avem nevoie de astfel de supra-specializări.

„Din păcate sunt oameni acolo în Minister, oameni care nu văd lucrurile în perspectivă sau nu le văd schimbându-se deloc. Am sunat acolo la o doamnă, directoare de Resurse Umane, care în cele din urmă exasperată de telefoanele mele şi de dorinţa de a afla un răspuns, mi-a spus: cine e doamna soţul dumneavoastră, face cumva parte din spuma societăţii medicale româneşti să primească acestă supra-specializare? I-am zis nu, nu face, dar cum face să intre în această spumă. Mi-a închis telefonul în nas şi nici diploma nu i-a fost recunoscută”, povesteşte soţia medicului, Carmen Uscatu.

  • dr. Uscatu: „Din punct de vedere profesional să spunem că suntem cu 20-30 de ani în urmă, însă din păcate acest decalaj se adânceşte pentru că mulţi specialişti pleacă sau foarte mulţi specialişti buni sunt ejectati de către sistem, nu sunt acceptaţi de către sistemul medical care este un sistem restrictiv, impenetrabil şi opac”.

La ora actuală lucrează în mediul privat. De ce privat? Simplu. În mediul privat a găsit oameni care să creadă în el. A durat un an până a convins un privat să-l primească şi să investească în el, să-i ia aparatura de care avea nevoie. S-a dus cu plan de afaceri, mulţi l-au refuzat, unul a văzut în el potenţialul şi i-a luat tot ce a cerut.

Doctorul Uscatu tratează de mai bine de cinci ani printr-un concept ultramodern de tratament monturile picioarelelor. A perfecţionat o tehnică nouă de operare a monturilor pe care o predă specialiştilor din întreaga lume şi a operat în ultimii cinci ani aproape 600 de pacienţi. Intervenţiile lui sunt recunoscute de colegii din Europa, periodic având prezentări în Franţa şi Spania. Metoda lui e prezentată în Australia de unul dintre cei mai buni chirurgi din Europa, acesta aplicând tehnicile inventate de român.

Cum se simte oare acest medic când i se spune că nu i se poate recunoşte munca şi valoarea în propria ţară. Răspunsul lui: „România te ambiţionează să fii cel mai bun în lume”.

  • Sănătatea în România este un pacient cu pulsul în cădere liberă. Cu fiecare medic care pleacă să lucreze afară, pulsul mai scade puţin. Am ajuns în pragul unei crize de personal medical. „Medic în România” este o campanie semnată de ROMÂNIATV.NET, iniţiată şi susţinută de Consiliul Investitorilor Straini. Materialele noastre vor prezenta poveştile unor medici care au ales să rămână în ţară şi să se dedice cu tot sufletul pacienţilor.

Site-ul oficial al campaniei este www.deprofesiemedic.ro.