Intră în vigoare interdicţia de călătorie „2.0” revizuită de Donald Trump

Interdicţia de călătorie revizuită a preşedintelui american Donald Trump intră în vigoare, după ce a fost contestată în justiţie, joi, la ora locală 20.00 (vineri, 6.00, ora României).

29 iun. 2017, 07:54
Intră în vigoare interdicţia de călătorie „2.0” revizuită de Donald Trump

Criteriul stabilit de Curtea Supremă este ca străinii să aibă o relaţie ”credibilă de bona fide” cu o entitate (o şcoală sau un angajator, de exemplu) ori o persoană care trăieşte în America (un soţ sau o soţie, de exemplu). În cazul în care nu se poate stabili o astfel de relaţie apropiată, persoanei respective i se impune o interdicţie pe o perioadă de 90 de zile dacă provine din Libia, Siria, Iran, Somalia, Yemen şi Sudan ori de 120 de zile în cazul în care persoana respectivă este un refugiat, indiferent din ce ţară provine.

Potrivit noilor reguli trimise la misiunile din străinătate, miercuri, solicitanţii trebuie să probeze că au o relaţie cu un părinte, soţ ori soţie, fiu ori fiică, ginere ori noră sau frate ori soră în Statele Unite, afirmă un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei. Aceste reguli nu au fost postate încă pe site-urile departamentelor de Stat sau Securităţii Interne (DHS) şi pot fi modificate.

Organizaţii pentru apărarea drepturilor omului precum Amnesty International (AI) intenţionează să trimită joi cercetători pe aeroporturi americane – precum Dulles şi John F. Kennedy – să monitorizeze evoluţia şi să observe implementarea interdicţiei în cazul în care apar dispute.

CINE ESTE SCUTIT?

Înainte ca ordinul executiv să fie oprit în tribunal, erau excluse de la interdicţie şi ar urma să rămână excluse următoartele categorii: cetăţeni americani, deţinători de ”green card” – adică rezidenţi permanenţi, deţinători de vize valabile, persoane cu dublă cetăţenie, străini cu legături „bona fide” de familie, în domeniul educaţiei sau afacerilor.

De asemenea, ordinul executiv permite să se emită vize unor persoane care, de la caz la caz, pot fi excluse la discreţia DHS şi Departamentului de Stat.

Un purtător de cuvânt DHS, David Lapan, a confirmat pentru CNN că ordinul revizuit al preşedintelui ”nu va afecta persoane care sosesc la porţile noastre de intrare cu documente valide de călătorie”. ”Profesioniştii noştri din cadrul DHS se aşteaptă la «business as usual» la porţile noastre de intrare în cadrul implememtării ordinului executiv din 6 martie”, a adăugat el.

DE CE A FOST IMPUSĂ INTERDICŢIA?

Intenţia ordinului a fost dezbătută aprig în ultimele luni. În campanie, candidatul Trump a îndemnat la o ”închidere totală şi completă” a intrării musulmanilor în Statele Unite. Însă textul ordinului prevede că este necesară o ”verificare suplimentară” a cetăţenilor celor şase ţări, deoarece ”condiţiile din aceste ţări prezintă ameninţări sporite. Fiecare dintre aceste şase ţări este un sponsor al terorismului, a fost compromisă semnificativ de organizaţii teroriste sau în ele se află zone de conflict activ”.