Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătorită pe 21 noiembrie: Tradiţii şi obiceiuri

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, cunoscută şi sub denumirea de Sărbătoarea Luminii, se sărbătoreşte în fiecare an pe 21 noiembrie, după calendarul ortodox.

20 nov. 2013, 13:37
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, sărbătorită pe 21 noiembrie: Tradiţii şi obiceiuri

În calendarul popular, ziua intrării Maicii Domnului în Biserică mai este numită şi Ovidenie, zi magică, de altfel, şi corespunde cu sărbătoarea unei năprasnice divinităţi a lupilor, Filipul cel Schiop sau Filipul cel Mare.

Sărbătoarea reprezintă ziua în care părinții Mariei, Ioachim și Ana au dus-o pe Maria la vârsta de 3 ani la templul din Ierusalim, pentru a asculta citirea cărților sfinte. Maria a stat 15 ani în Templu, până în momentul în care a devenit mamă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, potrivit favorittv.ro.

Credinţa populară spune că în această zi animalele vorbesc

În noaptea de Ovidenie, când se credea că se deschide cerul şi animalele vorbesc, se priveghea la lumina unei lumânări încolăcite pe farfurie. Tot în această noapte se fac farmece şi descântece, se află ursita şi se fac previziuni meteorologice.

Citeşte şi POSTUL CRĂCIUNULUI 2013. Care sunt zilele în care avem dezlegare la peşte

E bine ca oamenii certaţi să-şi ceară iertare şi să se împace. Se mai spune că de Ovidenie ologii s-ar putea vindeca.

Pentru protecţia vitelor din gospodărie, dar şi împotriva relelor şi farmecelor care acum încep să lucreze se ung uşile şi ferestrele cu usturoi.

În această zi se dă de pomană lumina de veci

Dacă în ziua intrării Maicii Domnului în biserică este soare şi senin, vara va fi secetoasă. Dacă vor fi nori, peste an vor fi epidemii şi, de va ninge, va fi iarna grea.

Citeşte şi POSTUL CRĂCIUNULUI: Ce este permis şi interzis timp de 40 de zile

În această zi se dă de pomană lumina de veci, lumânarea care nu se va stinge niciodată pe lumea cealaltă. De asemenea, se aprind lumânări şi se dă de pomană de sufletul celor înecaţi, morţi fără lumânare la căpătâi, morţi în întuneric sau pentru copiii morţi nebotezaţi ca să aibă şi ei pe lumea cealaltă calea luminată.

În această zi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, ţinute în lumină şi căldură, înmuguresc şi înfloresc, şi sunt folosite în noaptea de Anul Nou drept sorcove.

Ce NU e bine să faci în această zi

Ca să aibă spor şi belşug în casă, în această zi oamenii nu trebuie să lucreze.

De asemenea, gospodinele nu trebuie să spele rufe, fiind o sărbătoare bisericească marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox.

În plus, în această zi cei care postează au dezlegare la ulei, vin şi peşte.

Vezi SFATUL NUTRIŢIONISTULUI privind postul Crăciunului