Intrarea Maicii Domnului în Biserică: De ce trebuie să mănânci neapărat peşte de această sărbătoare

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este sărbătoarea creştină marcată cu cruce roşie în calendar şi cu dezlegare la peşte.

21 nov. 2014, 05:29
Intrarea Maicii Domnului în Biserică: De ce trebuie să mănânci neapărat peşte de această sărbătoare

În conformitate cu tradiţia, Fecioara Maria a fost dusă de părinţii săi Ioachim şi Ana la Templul evreiesc din Ierusalim pe când era copilă, unde a trăit şi slujit ca fecioară în Templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Unul din izvoarele cele mai vechi ale acestei tradiţii este Protoevanghelia lui Iacov, una din Evangheliile neincluse în canonul Scripturii, Evanghelia Copilăriei după Iacob.

Maria a fost primită solemn de comunitatea templului, condusă de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. A fost condusă în acel loc sfânt ca să devină ea însăşi „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, biserică vie şi templu al pruncului dumnezeiesc care se va naşte din ea. Biserica vede în această sărbătoare ziua în care templul material din Ierusalim încetează a mai fi locuinţa lui Dumnezeu.

Tradiţii şi obiceiuri de Sărbătoarea Luminii: De ce se ung ferestrele cu usturoi

Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este numită de popor Vovidenie sau Ovidenie, ceea ce înseamnă lumină.

Este considerată o zi a luminii, când credincioşii se roagă să nu fie învinsă de întuneric şi ca moartea să nu înfrângă viaţă.

Pentru a vă bucura de o vedere bună şi a nu fi lipsit de lumina ochilor este bine să mâncaţi peşte în ziua Intrării Maicii Domnului în Biserică. În plus, pentru că sărbătoarea este menţionată cu cruce roşie în calendarul ortodox este bine să nu spălaţi în această zi, nu coşi sau ţeşi, să nu faci curăţenie şi să nu tai.

Tot in ziua de Vovidenie, copiii pun in vase cu apa crengi de mar. Tinute la lumina si caldura, ele inmuguresc si infloresc, fiind folosite in noaptea de Anul Nou drept sorcove. In colindele romanesti se canta, in plina iarna, despre florile dalbe, flori de mar, sau despre marut, margaritar. Ne intrebam ce mar ar putea face in decembrie flori dalbe? De ce tocmai mar, de ce tocmai flori? Pentru ca batranii nostri stiau de la batranii lor ca acea joarda a Sfantului Nicolae trebuie sa fie una de mar, iar daca aceasta va inflori pana de Nasterea Domnului, inseamna ca sfantul a mijlocit pentru iertarea celui caruia i-a daruit crenguta flori dalbe.