Între 2004 și 2012 le-au recomandat românilor să fie alături de Băsescu. Acum îl vor pe Iohannis președinte

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Vladimir Tismăneanu, Alexandru Lăzescu, Andrei Cornea, Dan Perjovschi, Rodica Culcer, Pavel Șușară, Cristian Preda, Alexandru Gussi, Sever Voinescu, Andreea Pora și Ioan Stanomir sunt cei care de-a lungul anilor, fie că a fost vorba de alegerile prezidențiale din 2004 și 2009, sau referendumurile pentru demiterea președintelui din 2007 și 2012, sunt cei care i-au fost alături de Traian Băsescu și le-au solicitat public românilor să-i acorde acestuia votul lor.

09 nov. 2014, 18:42
Între 2004 și 2012 le-au recomandat românilor să fie alături de Băsescu. Acum îl vor pe Iohannis președinte

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: În 2009, Tismăneanu spunea „l-am susținut pe Traian Băsescu pentru că nu minte”, adăugând că președintele este o persoană loială. La câteva luni după această declarație, în 2010, după ce li s-a promis de către Băsescu că România nu va fi afectată de criza economică mondială, românii și-au dat seama cât de mult s-a înșelat Tismăneanu. La fel, au văzut cum Băsescu „nu minte” și în anii care au urmat.

Tot în 2009, Andrei Cornea scria într-un editorial că va vota „fără ezitare” cu Traian Băsescu. Cu 5 ani înaintea sa, Alexandru Lăzescu era extrem de încântat de faptul că Băsescu a devenit noul președinte al României și își punea toate speranțele sale în acesta. Același Lăzescu scria în 2009 despre Iohannis, pe care îl acuza că vrea să fie premierul coaliției de la Grivco, susținut de Dan Voiculescu, și îl avertiza că indiferent cât de bun primar a fost la Sibiu, șansele să performeze și la București sunt extrem de mici. Mai mult, Lăzescu afirma că succesul lui Iohannis se datorează în mare măsură lui Călin Popescu Tăriceanu și faptului că guvernul pe care acesta îl conduce a injectat sume mari de bani Sibiu, pentru proiectul Capitală Culturală Europeană.

Despre Cristian Preda, Andreea Pora și Sever Voinescu nu are nici un rost să mai spunem ceva, fiind cunoscută afinitatea lor pentru Băsescu. De altfel, Andreea Pora a fost acuzată de mulți dintre colegii săi din presă că se închină la Băsescu ca la un sfânt și a declarat singură, de mai multe ori, că este „băsistă”.

Cea mai mare surpriză este profesorul Ioan Stanomir, care nu cu mult timp în urmă vorbea despre pericolul adopțiilor internaționale și riscurile ca cei adoptați să ajungă pe mâna traficanților de carne vie. Acum, Stanomir susține un om care singur a recunoscut că a fost implicat în controversatele adopții internaționale de la începutul anilor ’90. La fel, artistul Dan Perjoschi probabil a uitat că în 2009, după alegerile prezidențiale, își dorea un președinte care să îi unească pe români, asta deși declara public că l-a votat pe Traian Băsescu.

Toți acești intelectuali, membri ai Grupului de Dialog Social, au demonstrat cu patru ocazii diferite că votul și recomandarea lor nu este cea mai bună pentru români, iar acum sunt alături de Klaus Iohannis. De ce ar mai avea încredere românii încă o dată în alegerea lor, dacă au greșit până acum de 4 ori? De asemenea, dacă timp de 10 ani i-au fost fideli lui Băsescu, oare s-a schimbat ceva între timp?