Iar utilizatorii de internet pot cădea extrem de ușor în capcana infractorilor cibernetici. Este suficient să caute pe Google o întrebare formată din șase cuvinte pentru care aceștia să le fure datele personale și informațiile bancare.
Dacă scrii pe Google aceste șase cuvinte, poți cădea extrem de ușor victimă. Și asta întrucât malware-ul este ascuns și apare sub forma unor programe false care sunt, în aparență, utile, conform CheckPoint. Aceștia pot să apară sub forma unor pictograme autentice, iar copia software-ului pare cât se poate de reală.
Așadar, nu pune niciodată pe Google întrebarea “Sunt legale pisicile Bengaleze în Australia?”. În cazul acestei întrebări, hackerii au manipulat rezultatele Google și au plasat link-uri malițioase în primele pagini apărute în rezultate.
Această simplă întrebare îi ajută pe infractorii cibernetici să obțină acces la parolele, datele personale, informațiile bancare ale tale.
Pentru a te ține departe de fraudele pe internet, fii atent la următoarele aspecte și nu accesa site-urile respective:
Înainte de a da clic, verifică bine domeniul, care trebuie să fie de încredere (.gov, .edu, site-uri oficiale). URL-ul trebuie să fie corect, fără greșeli evidente sau litere în plus, și nu e recomandat să dai clic pe orice rezultat apărut primul, scrie dcnews.ro
De regulă, primele rezultate afișate de motoarele de căutare sunt mai sigure, însă este recomandat să fie verificate și alte surse, mai ales dacă unele informații par suspecte.
Pentru o protecție sporită, specialiștii recomandă instalarea unui program antivirus de încredere, care să includă protecție web și o extensie pentru browser, utilă în detectarea site-urilor malițioase.
Verificarea informațiilor din mai multe surse este esențială, mai ales când este vorba despre software pentru descărcare sau proceduri guvernamentale. Activarea modului sigur din setările contului de căutare poate oferi un filtru suplimentar împotriva conținutului riscant.
Totodată, este important ca utilizatorii să fie informați cu privire la metodele de tip „phishing” și alte forme de fraudă online, pentru a evita capcanele întinse de infractorii cibernetici.