ÎNTREBĂRI FĂRĂ RĂSPUNS. „Ce face un bolnav de cancer care nu are CARDUL DE SĂNĂTATE la el?”

Majoritatea managerilor din spitalele ieşene sunt de părere că introducerea obligatorie a cardului de sănătate de la 1 mai va crea dificultăţi în primele zile, dacă nu chiar săp­tămâni. Directorii unităţilor medicale au subliniat că, deşi a existat o perioadă experimentală, de mai bine de o lună în care, teoretic, pacienţii puteau beneficia de servicii medicale şi pe baza cardului, dar şi fără prezentarea acestuia, niciun asigurat nu a ajuns în spital cu documentul la el. De aceea, reprezentanţii spitalelor cred că, mai ales la început, vor apărea disfuncţionalităţi.
Iulian Tudor
28 apr. 2015, 08:28
ÎNTREBĂRI FĂRĂ RĂSPUNS.

„Am achi­ziţionat şi montat aproximativ 110 cititoare. Am instruit personalul conform procedurii, dar ne aşteptăm să apară şi surprize neplăcute în care pacientul uită cardul sau codul PIN. Pentru că vor fi dificultăţi, am încercat să asigurăm pe cineva care să se poată ocupa la procedura de iniţiere, să depăşim acest moment delicat. Mai mult am transmis prin sistemul de intranet şefilor secţiilor critice, unde avem statisticieni care vor opera cu aceste cititoare, anumite date referitoare la modul de operare pentru că un pacient are şcoală, altul nu şi atunci vor apărea probleme”, a arătat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”, potrivit zdi.ro.

Citeşte şi Folosirea cardului de sănătate, obligatorie de la 1 mai

Directorul a precizat că din cele peste 100 de cititoare de carduri, jumătate sunt instalate în fiecare cabinet din ambulatoriu, în timp ce restul sunt repartizate în spital, la biroul de internări pentru non-urgenţe şi în fiecare secţie clinică.

La Institutul Regional de Oncologie s-au achizi­ţio­nat 44 de cititoare, dintre care 38 au fost montate pe toate terminalele la care se fac internări, respectiv externări, Celelalte şase au fost cumpărate pentru a asigura rezerve în cazul în care vreun aparat se strică.

„Noi facem de două luni testări, însă deocamdată destul de puţini pacienţi s-au prezentat cu cardul la spital, timpul trece şi peste câteva zile trebuie să le utilizăm. Va fi foarte greu până conştientizează pacientul că trebuie să se prezinte obligatoriu la medic cu cardul de sănătate şi nor­mele spun clar că toate externările şi internările se fac doar cu cardul. Gândiţi-vă ce înseamnă un pacient oncologic care vine la noi din altă localitate la radioterapie şi la chimioterapie fără să aibă cardul la el. Ce faci? Este greu să îi spui unui pacient că nu poţi să îţi fac şedinţa de radioterapie astăzi pentru că nu ai cardul la tine. Cred că ar trebui să mai existe o perioadă tampon de două săptămâni, o lună, la nivelul ţării, în care să putem raporta pacienţi şi cu card, dar şi fără”, a arătat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

În maternităţile de stat din Iaşi pe fiecare secţie există câte un cititor de carduri, însă şi conducerile acestora spun că, până acum, bolnavii nu au venit cu cardul la spital, deşi a existat o perioadă de probă.
„Noi avem şase cititoare, câte unul pe fiecare secţie. Am încercat să obişnuim pacientele cu această regulă şi le-am cerut cardul de la începtul lui aprilie însă niciuna nu l-a prezentat. Vă daţi seama că vor exista disfuncţionalităţi pentru că oamenii înca nu ştiu foarte clar că pentru a fi internaţi sau externaţi au nevoie de acest document medical”, a spus dr. Cristina Dobre, managerul Maternităţii „Ele­na Doamna”.

Citeşte şi Nu ai primit cardul de sănătate? Află AICI dacă a fost emis

La Maternitatea „Cuza Vodă” au fost achiziţionate 12 cititoare de carduri, iar personalul a fost instruit pentru folosirea aparatului până în prezent, pregătirea conti­nu­nând şi săptămâna aceasta, după cum a precizat prof. dr. Maria Sta­matin, directorul medical al spitalului.

Un caz aparte este cel al Spitalului de Copii „Sf. Maria” acolo unde, deşi teoretic nu ar trebuie achiziţionate cititoare pentru că minorii până la 18 ani nu au card de sănătate, conducerea a achiziţionat 29 de aparate pentru a le fi de ajutor pacienţilor de peste 18 ani care li se adresează.

„La noi este o situaţie specială pentru că tratamentul la copil este gratuit, iar ei nu au carduri până la majorat. Totuşi sunt elevi sau studenţi sau tineri peste 18 ani care fac tratamentul la noi pentru că sunt în evidenţa noastră cu diferite afecţiuni de mai mulţi ani, de când sunt minori, şi au rămas la aceeaşi doctori”, a arătat dr. Radu Terinte, managerul spitalului. De la 1 mai, folosirea cardului de sănătate devine obligatorie ori de câte ori asiguraţii se prezintă la medic. Până în prezent, Casa Jude­ţeană de Asigurări de Sănătate a distribuit împreună cu Poşta peste 90% din cardurile repartizate judeţului.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 16.00 – Alegeri Prezidențiale 2025, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA. Update
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vocea de aur a României este în doliu. Maria Ciobanu își plânge pierderea
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan