Introducerea impozitării progresive, în atenția Guvernului. Reacția premierului Nicolae Ciucă

În ultimele luni s-a discutat din ce în ce mai mult despre posibilitatea introducerii impozitării progresive. Premierul Nicolae Ciucă a anuțat că pentru 2022 nu vor fi introduse noi taxe, însă acest scenariu ar putea rămâne deschis pentru 2023. 

20 apr. 2022, 12:01
Introducerea impozitării progresive, în atenția Guvernului. Reacția premierului Nicolae Ciucă

Strategia fiscală pentru anul viitor se află deja în lucru, în Guvernul PSD + PNL + UDMR, a anunțat liderul de la Palatul Victoria. După ce va fi gata, noul plan de acțiune va fi anunțat de executiv.

„În acest an nu discutăm despre noi taxe. Pentru anul 2023 se lucrează la strategia fiscală şi în momentul în care o vom finaliza, vom anunţa ce urmează să se întâmple.

Cert este că, aşa cum am anunţat de fiecare dată, anunţ şi în acest moment că măsurile care vor fi luate vor fi anunţate din timp pentru a răspunde tocmai acestei solicitări a mediului de afaceri să asigurăm predictibilitatea”, a declarat Nicolae Ciucă reporterilor.

Despre introducerea impozitării progresive nu sunt cunoscute prea multe aspecte, momentan. „Foarte sincer vă spun că în acest moment nu am discutat acest subiect”, a anunțat premierul Ciucă.

 

PSD insistă ca tema impozitării progresive să fie lămurită

 

Marți, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților și președinte PSD, a declarat că tema impozitului progresiv trebuie lămurită cât mai rapid.

„Nu se pune problema ca anul acesta să se schimbe vreun sistem de impozitare. Avem nişte jaloane în PNRR pentru anumite scutiri să fie scoase.

Sunt unul dintre susţinătorii impozitului progresiv şi nu mai sunt aşa mare fan al acelei taxe unice sau impozit unic care nu-l mai ştiu care este în România, că la dividende e 5%, la venituri 10%, la profit e 16%. Trebuie să lămurim această struţo-cămilă pe care o avem în România”, a explicat liderul PSD.

Social-democrații au adus în spațiul public dezbaterile despre impozitul progresiv la salariați. Statele mari din Europa nu au cotă unică de impozitare pentru veniturile mici. Germania, Spania și Italia sunt câteva exemple în acest sens.

 

Nicolae Ciucă promite să schimbe strategia

 

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, după o întâlnire cu seniorii liberali, că partidul va avea un plan nou de acţiune.

„Le-am transmis liberalilor vârstnici că partidul va avea o strategie şi un plan nou de acţiune. Coaliţia aflată la guvernare este un act de responsabilitate politică şi trebuie să transmitem un mesaj clar: românii nu au nevoie de gâlceavă, românii vor soluţii, românii vor dezvoltare, iar în această perioadă este nevoie de solidaritate şi empatie. Şi de aceea, programul ‘Sprijin pentru România’, prevede acordarea de vouchere de 50 de euro pentru alimente de bază, inclusiv pentru pensionarii cu venituri modeste. Îi asigur pe seniorii liberali că, în calitate de preşedinte al PNL, voi fi mereu deschis discuţiilor cu toţi membrii şi nu voi neglija nicio organizaţie a partidului”, a declarat premierul.


loading...
Partenerii noștri