Introducerea legii marţiale în Ucraina poate duce la o escaladare a conflictului

Introducerea legii marţiale în Ucraina comportă riscuri pentru o escaladare a conflictului în anumite regiuni ale acestei ţări, mai ales în sud-est, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

27 nov. 2018, 11:23
Introducerea legii marţiale în Ucraina poate duce la o escaladare a conflictului

„Aceasta este o problemă internă a Ucrainei, însă, pe fondul procesului electoral, un asemenea pas precum introducerea legii marţiale ar putea avea o tentă specială, prea puţin camuflată. În mod potenţial, introducerea legii marţiale într-o serie de regiuni poate constitui o ameninţare pentru escaladarea tensiunii într-o regiune unde există conflict. Mă refer la sud-estul” Ucrainei, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Întrebat dacă acest subiect va fi abordat într-un fel sau altul în timpul întrevederii planificate cu preşedintele SUA, Donald Trump, Peskov a opinat că acesta nu este un subiect pentru G20. „În ceea ce priveşte discutarea la summit a acestui incident care a avut loc în urmă cu două zile – acesta nu este un subiect pentru summitul G20, însă dacă vor fi puse anumite întrebări în timpul întrevederilor bilaterale cu preşedintele (Putin) în marja summitului, nimeni nu trebuie să aibă îndoieli că preşedintele va da explicaţii exacte”, a subliniat Peskov, potrivit Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, incidentul din strâmtoarea Kerci nu necesită negocieri directe între preşedinţii Federaţiei Ruse şi Ucrainei – Vladimir Putin şi Petro Poroşenko – pentru că paza de coastă a Federaţiei Ruse deja i-a „pacificat” pe cei care au încălcat frontierele Rusiei.

„De fapt, situaţia nu are nevoie de pacificare. Pacificarea a avut loc alaltăieri, când grănicerii noştri i-au pacificat pe cei care au încălcat frontierele de stat ale Federaţiei Ruse”, a spus Peskov, comentând propunerea secretarului de stat al SUA, Mike Pompeo, pentru organizarea de negocieri directe în vederea reglementării problemei. „Din câte ştiu, astăzi va fi procesul de judecată. Iată toată reglementarea, nu mai e nimic de reglementat”, a subliniat Peskov, scrie Agerpres.

Citeşte şi Putin îi cere lui Merkel să descurajeze Kievul faţă de acţiuni „negândite”

El a mai anunţat că preşedintele rus Vladimir Putin îşi va face publică în viitorul apropiat poziţia asupra incidentului din strâmtoarea Kerci. „În viitorul apropiat, va fi făcută publică poziţia preşedintelui. A subaprecia importanţa şi pericolul unor asemenea provocări ar fi incorect”, a spus Peskov.

Peskov a opinat că o ocazie pentru ca Putin să-şi spună punctul de vedere în legătură cu incidentul din Kerci s-ar putea ivi în Argentina, unde nu este exclusă o comunicare a liderului rus cu mass-media. Putin va participa la summitul G20 care va avea loc între 30 noiembrie şi 1 decembrie în Buenos Aires.

Duminică, paza de coastă rusă, subordonată Serviciului Federal de Securitate (FSB), a capturat două nave-vedetă şi un remorcher al marinei ucrainene, pe care Moscova le acuză că au intrat ilegal în apele teritoriale ruse în largul peninsulei Crimeea anexate. Acest incident a survenit în Marea Neagră în timp ce aceste nave încercau să pătrundă în strâmtoarea Kerci, pentru a intra în Marea Azov, potrivit Agerpres.

După această bruscă escaladare a tensiunilor, Ucraina a anunţat luni seara introducerea legii marţiale în regiunile sale frontaliere, pentru o perioadă de 30 de zile.