Inundaţii de proporţii de Crăciun. Au fost trimise mesaje RO-ALERT către populaţie. Avertizare COD portocaliu de ploi

Inundații de proporții în mai multe sate din Munții Apuseni. Un drum a fost rupt de ape, iar oamenii au rămas izolați. Totodată populația din zonă a fost avertizată prin RO ALERT, iar autoritățile au intervenit de urgență la fața locului.

26 dec. 2021, 08:43
Inundaţii de proporţii de Crăciun. Au fost trimise mesaje RO-ALERT către populaţie. Avertizare COD portocaliu de ploi

Inundatii de proportii în mai multe sate din Muntii Apuseni, dar si în alte zone din tară. Un braţ al părâului Bistra a deversat, inundând două curţi şi grădini, cât şi DJ 154 A pe o lungime de 60 metri. Apa în curţi are aproximativ 10-15 cm.
La faţa locului intervin mai multe echipaje de pompieri de la Punctul de lucru Deda şi SVSU Deda.

Probleme grave sunt si în Caras-Severin.

„În urma fenomenelor hidro-meteorologice din bazinul hidrografic Bistra, Caraş-Severin, sunt înregistrate depăşiri ale cotelor de inundaţie pe Bistra si Rusca, însă nu au fost atinse cotele de pericol şi, astfel, nu sunt probleme”, a transmis, duminică, ISU Caraş-Severin.

Lacul de acumulare Poiana Mărului a avut capacitatea de a acumula debitele rezultate în urma precipitaţiilor.

”Se monitorizează în continuarea cursurile de apă din bazinul vizat”, a mai transmis ISU Caraş-Severin.

Sursa citată a mai precizat că localitatea Rusca Montana este nealimentată cu energie electrică, dar se lucrează pentru remedierea situaţiei.

 

Hidrologii au emis, duminică, avertizare cod roşu de inundaţii pentru râul Arieş, în judeţul Alba. ISU Alba a transmis un mesaj RO-Alert pentru localităţile vizate.

Potrivit hidrologilor, până la ora 09.00, este cod roşu de inundaţii pe râul Arieş. ”Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Arieş – bazin superior amonte S.H. Scărişoara, judeţul Alba”, au transmis hidrologii. ISU Alba a anunţat că a fost transmis mesaj RO-Alert în localităţile vizate. ”S-a transmis mesaj RO-Alert populaţiei din Scărişoara, Gârda de Sus şi Arieşeni vizate de avertizarea cod rosu hidrologic”, a precizat ISU Alba. Până la ora 12.00, judeţul Alba este sub incidenţa unor avertizări cod galben şi cod portocaliu de ploi abundente. De asemenea, potrivit INGHA, este cod portocaliu, până pe 27 decembrie, la ora 12.00, pentru râurile din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Lăpuş (judeţul Maramureş), Crişul Repede (judeţele Cluj şi Bihor), Crişul Negru (judeţele Bihor şi Arad), Crişul Alb (judeţele Hunedoara şi Arad), Arieş (judeţul Alba), Bega ( judeţul Timiş) şi Timiş (judeţele Timiş şi Caraş-Severin).

Citeşte şi: România, prinsă în alerte meteo de Crăciun. Cod galben și portocaliu de ploi și nisori în toată țara, până marți!

ANM: Precipitaţii moderate în cea mai mare parte a ţării, ninsori, polei şi vânt în zona montană înaltă

Administraţia Naţională de Meteorologie

a emis o informare meteo conform căreia până marţi, la ora 10:00, temporar vor fi precipitaţii moderate cantitativ în cea mai mare parte a ţării. În zona montană înaltă, iar începând din seara zilei de sâmbătă (25 decembrie) şi în cea mai mare parte a Moldovei vor fi ninsori şi lapoviţă, iar în celelalte regiuni mai ales ploi.

Îndeosebi pe parcursul zilelor de duminică (26 decembrie) şi luni (27 decembrie) pe alocuri se va depune polei, cu o probabilitate mai ridicată în jumătatea de sud a Moldovei, în Muntenia, în Crişana şi nord-vestul Transilvaniei.

Citeşte şi: Frigul dăunează auzului. Specialiștii ORL îți explică de ce trebuie să-ți acoperi capul și urechile în timpul iernii

Pe parcursul zilei de luni (27 decembrie) vântul va prezenta intensificări temporare în regiunile sudice, cu viteze de 40-50 km/h, iar în zona montană înaltă, rafalele vor depăşi 60-70 km/h, spulberând zăpada.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN ploi și ninsori însemnate cantitativ

Interval de valabilitate: 25 decembrie, ora 10:00 – 26 decembrie, ora 12:00

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, iar pe arii restrânse în Transilvania și nord-vestul Olteniei va ploua însemnat cantitativ. În zona Carpaților Orientali și în nord-vestul Moldovei treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat nou de zăpadă, pe alocuri mai consistent. Cantitățile de precipitații vor depăși 25…40 l/mp.

COD PORTOCALIUde ploi abundente

Interval de valabilitate: 25 decembrie, ora 10:00 – 26 decembrie, ora 12:00

În intervalul menționat, în Carpații Occidentali și în grupele vestice ale Carpaților Meridionali vor fi precipitații abundente. Vor fi ploi, care vor favoriza topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la altitudini de peste 1800 m vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor depăși 40…50 l/mp și pe arii restrânse 70 l/mp.