Învăţământul românesc, fabrică de şomeri. Statul, obligat la cheltuieli suplimentare uriaşe

Peste 40.000 de proaspăt-absolvenţi, în special de liceu, s-au înscris la şomaj. Potrivit România TV, asta înseamnă că statul trebuie să le plătească în fiecare lună peste 10 milioane de lei, bani cu care s-ar putea cumpăra, spre exemplu, mii de calculatoare pentru dotarea şcolilor.

03 aug. 2013, 18:56
Învăţământul românesc, fabrică de şomeri. Statul, obligat la cheltuieli suplimentare uriaşe

Rezultatele proaste de la bac se văd rapid în cifrele despre şomaj. În ultimele săptămâni, 43.000 de absolvenţi s-au înscris pe liste ca să primească indemnizaţia de 250 de lei pe lună. O adevărată bătaie de cap pentru stat, fiindcă asta înseamnă cheltuieli lunare în plus, de peste 10 milioane de lei. Banii ar fi suficienţi pentru cumpărarea a 500.000 de manuale sau pentru dotarea şcolilor cu 3.500 de calculatoare.

De asemenea, multe dintre universităţi au rămas cu locuri neocupate pentru anul şcolar 2013/2014. Seceta de candidaţi s-a resimţit chiar şi la universităţile cu tradiţie. Pavel Năstase, rectorul de la ASE a explicat situaţia, pentru România TV: „Au fost mai puţini candidaţi anual acesta, pentru că şi examenul de bac anul acesta a fost un filtru foarte eficient, iar procentul de promovabilitate a fost mai scăzut„.

Absolvenţii-şomeri îi îngrijorează tot mai mult şi pe guvernanţi, fiindcă noii şomeri ar putea urca rata şomajului în rândul tinerilor din România peste pragul critic de 25 la sută.