Inventatorii vaccinului împotriva Covid-19 au primit Premiul Nobel pentru Medicină. Cine sunt cei doi

Premiul Nobel pentru Medicină pentru anul 2023 a fost acordat lui Katalin Kariko și Drew Weissman pentru dezvoltarea vaccinurilor ARN mesager contra Covid-19. Cercetătoarea de origine ungară, născută la Szolnok, profesoară la Universitatea Pennsylvania din Philadelphia și medicul american au fost premiați pentru "descoperirile lor referitoare la modificările bazei nucleozidice care au permis dezvoltarea vaccinurilor cu ARN mesager contra Covid-19".

03 oct. 2023, 09:23
Inventatorii vaccinului împotriva Covid-19 au primit Premiul Nobel pentru Medicină. Cine sunt cei doi
Inventatorii vaccinului împotriva Covid-19 au primit Premiul Nobel pentru Medicină. Cine sunt cei doi

Inventatorii vaccinului împotriva Covid-19 au primit Premiul Nobel pentru Medicină. „Descoperirile celor doi laureați ai premiului Nobel au fost esențiale pentru dezvoltarea unor vaccinuri ARN mesager eficiente împotriva COVID-19 în timpul pandemiei care a debutat la începutul anului 2020. Prin descoperirile lor revoluționare, care au schimbat în mod fundamental înțelegerea noastră despre modul în care ARNm interacționează cu sistemul nostru imunitar, laureații au contribuit la ritmul fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din epoca modernă” a explicat Academia Suedeză.

Citeşte şi: Ministerul Sănătății, în alertă! România, pe locul doi în Europa la numărul de cazuri noi de COVID-19. Infectările au explodat în ultimele două săptămâni

Tehnologia mRNA, cercetată și dezvoltată de cei doi, ea devenind acum a 13-a femeie care obține înalta recunoaștere a meritelor științifice în domeniul medicinei, a stat la baza vaccinurilor Moderna și Pfizer/BioNTech, care au fost administrate populației din lumea întreagă pentru prevenirea îmbolnăvirii cu virusul chinez. Deși tradiția acordării Premiului Nobel pentru Medicină spune că organizatorii lasă mai mulți ani să treacă de la o mare descoperire până la momentul acordării premiului, iată că acum lucrurile au stat total diferit.

Katalinei Kariko și Drew Weismann sunt acum posesorii unei diplome, a unei medalii de aur și a sumei de aproape un milion de dolari, în posesia cărora vor intra pe zece decembrie, în cadrul unei ceremonii susținute de regele Carl Gustav al XVI-lea al Suedei, la Stockholm.