Inventatorul Corneliu Birtok Băneasă – medalie de aur la Innova Bruxelles

Inginerul român Corneliu Birtok Băneasă a câștigat medalia de aur și premiul special al delegației Thailandei la Salonul internațional de inventică Innova Bruxelles, desfășurat în perioada 19-21 noiembrie, el prezentând un dispozitiv care permite o creștere a puterii motorului la mașini cu până la 5%, în paralel cu o reducere a consumului de carburant și a noxelor cu 7%.

22 nov. 2015, 10:33
Inventatorul Corneliu Birtok Băneasă – medalie de aur la Innova Bruxelles

Denumit „deflector termic”, dispozitivul inventatorului din Deva se aplică pe traseul de admisie a aerului la motor, el dovedindu-și eficiența pe timp de vară, când motoarele pierd circa 20% din putere din cauza căldurii de afară.

În opinia inventatorului, juriul a apreciat performanțele invenției sale, dar și faptul că prin reducerea consumului de carburant dispozitivul contribuie la o diminuare a noxelor emise în atmosferă de autovehiculele pe care ar putea fi aplicat.

„Deflectorul termic nu este limitat numai la industria auto. El poate fi aplicat și în construcții. Bineînțeles, cercetările se pot extinde și se pot diversifica din punct de vedere al utilității acestuia”, a declarat Corneliu Birtok Băneasă.

În opinia inginerului din Deva, cercetarea românească are nevoie de un sprijin financiar mult mai mare, ca modalitate eficientă de a contribui la dezvoltarea economiei naționale.

„Românii au idei sclipitoare, materia cenușie românească este foarte apreciată în exteriorul țării și este păcat ca aceste idei să nu fie prezentate, în număr cât mai mare, la saloane de inventică, expoziții, târguri, care pot aduce un plus României, cel puțin pe partea de imagine. Continuând cercetarea, multe dintre acest idei pot ajunge să se concretizeze în produse de larg consum și să aibă o aplicație reală în economie, să genereze venituri”, a explicat inventatorul.

De altfel, deflectorul termic prezentat de Corneliu Birtok Băneasă la Salonul Innova Bruxelles este o invenție care a fost testată în practică din anul 2010, când a fost implementată pentru prima dată pe autoturisme și pe autobuzele unei companii de transport local din Alba Iulia.

Inginerul Corneliu Birtok Băneasă este acum doctorand al Universității Politehnica din Timișoara în specializarea ingineria materialelor.

La Salonul internațional de inventică Innova Bruxelles el a reprezentat România împreună cu echipa selectată de Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI).