Inversarea polilor magnetici în 2012, AMENINȚARE GLOBALĂ sau simple teorii

Oamenii de știință din întreaga lume sunt de părere că planeta noastră suferă de câțiva ani modificări și că polul nord magnetic al Pământului, care pentru două secole a fost în dreptul unei insule înghețate din Canada, se deplasează spre Rusia, iar viteza de deplasare este cu 30% mai mare față de acum 10 ani. Mircea Radulian, directorul Institutului Național pentru Fizica a Pământului, a vorbit in exclusivitate pentru RTV.NET despre acest fenomen.

09 oct. 2012, 16:35

Oamenii de știință spun că, în timp, busolele clasice își vor pierde orice utilitate, și asta pentru ca polii magnetici ai Pământului au început un proces de inversare.

Conform unor cercetători care lucrează în echipă cu un grup de geofizicieni și astrofizicieni în cadrul unei companii de cercetare din Hiderabad (India), Pământul va trece printr-un proces de inversare a polilor magnetici în anul 2012.

Mircea Radulian, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET că aceste inversări ale polilor magnetici există în istoria existenței Pământului și se pare că sunt legate de ce se întâmplă în miezul Terrei, în partea de nucleu.

„Acest câmp magnetic este destul de complex, cum complexe sunt multe dintre procesele care au loc în Pământ. Este un câmp dinamic și fiecare perturbație poate să influențeze într-un fel stabilizarea acestui câmp magnetic. Dacă analizăm ecuațiile fizicii realizăm că sistemul nu este liniar. Asta înseamnă că sistemul poate fi stabil pentru o anumită perioadă de timp, dar este posibil ca la un moment dat să se schimbe brusc, chiar și în lipsa unor forțe din afară”, a spus Radulian.

Scăderea câmpului magnetic, un real pericol pentru viaţă pe Pământ

Mircea Radulian spune ca polii se pot inversa și că în ultimul timp s-a înregistrat o scădere a câmpului magnetic care ar putea indica intrarea într-o etapă de inversiune a polilor.  

„Poate să fie o schimbare, dar nu neapărat una rapidă. Nimeni nu poate spune clar. Cert este că înregistrările din rocile de natură vulcanică, capabile să păstreze amprenta câmpului magnetic la momentul formării acestor roci, arată că fenomenul inversării polilor a fost destul de frecvent în decursul istoriei Pământului”, a spus directorul institutului.

De asemenea, fizicianul român precizează că dacă se vor inversa polii, pentru o perioadă de timp am putea înregistra o scădere semnificativă a câmpului magnetic, ceea ce ar putea constitui un real pericol pentru viaţă, pe Pământ.

„Acest câmp magnetic acționează ca un scut pentru planeta noastră și datorită acestuia sunt oprite o serie întreagă de particule radioactive nocive care vin din Cosmos și care ar putea altfel să ajungă pe Pământ”, a explicat Radulian.

În plus, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului spune că în cursul procesului de inversare a polilor, pot fi perturbați curenții de convecție din manta care antrenează în mișcarea lor plăcile tectonice și astfel pot apărea perturbații ale activității seismice și a ale vulcanismului. 

Planeta Nibiru, o nouă amenințare pentru Pământ

Ca de obiciei, această descoperire nu i-a lăsat indiferenți pe cei ce studiază fenomenul Nibiru. Se spune că această planeta va trece în 2012 foarte aproape de Pământ și va produce inversarea polilor magnetici, va opri Terra în loc pentru trei zile, după care aceasta va începe să se rotească în sens invers.

”Dacă această planetă se apropie într-adevăr de Pământ suficient de mult, intervin factori destul de puternici care să perturbe tot sistemul. Pământul este foarte dinamic, dar într-un anumit echilibru. În momentul în care apare un factor extern capabil care poate să perturbe starea de echilibru, vor apărea binențeles tot felul de reacții de ‘apărare’ ale sistemului. Nu excludem și aceste fenomene”, a spus Radulian.

Ce spune NASA

Nasa susţine că Pămantul şi-a inversat polii la fiecare 200.000 sau 300.000 în ultimii 20 de milioane de ani. O inversare completă se petrece pe parcursul a sute sau mii de ani.

Ultima dată când polii planetei noastre s-au inversat a fost acum aproximativ 780.000 ani, şi poartă numele în ştiinţă de inversarea Brunhes-Matuyama. Fosilele din acea perioadă nu prezintă schimbări drastice în viața plantelor sau animalelor. Sedimente oceanice profunde din această perioadă nu indică nici ele o modificare în activitatea glaciară. Acest lucru este, de asemenea, dovada că o inversare a polilor nu ar afecta axa de rotație a Pământului.

O ipoteză apocaliptică despre inversarea polilor magnetici este legată de activitatea solară. Această sugestie presupune, în mod eronat, că o inversare a polilor ar lăsa pentru o clipă Pământului fără câmpul său magnetic, care ne protejează de razele şi exploziile solare. Dar, în timp ce câmpul magnetic al Pământului se poate slăbi și consolida de-a lungul timpului, nu există niciun indiciu că acesta a dispărut vreodată complet.

Citește și: Descoperire ciudată pe Soare: Polul Nord a început procesul de inversare înaintea celui din sud