Inversiune termică după weekend. Nopţi tropicale, cupolă de foc pe arii extinse în aşteptarea răcoroasei toamne

Valul de căldură se va extinde în acest weekend și va cuprinde întreaga țară, dar temperaturile vor începe să scadă treptat săptămâna viitoare.

25 aug. 2023, 16:33
Inversiune termică după weekend. Nopţi tropicale, cupolă de foc pe arii extinse în aşteptarea răcoroasei toamne

Un weekend foarte cald în toată țara: La sfârșitul acestei săptămâni, valul de căldură se intensifica și extinde în cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime vor depăși 35 de grade pe suprafețe extinse, iar local vor urca până la 37 – 39 de grade.

Ziua de vineri, 25 august, va aduce o vreme frumoasă, dar și temperaturi ceva mai moderate în majoritatea regiunilor. Maximele se vor încadra între 30 și 35 de grade, valori ușor mai ridicate fiind însă posibile după-amiaza în sud și sud-vest.

Vremea în weekend. Căldură se va intensifica din nou începând de sâmbătă. După o noapte tropicală în mai multe zone din țară, vremea va deveni caniculară în zonele de câmpie. Local, în sudul și vestul țării, mercurul din termometre va urca până la 36 – 38 de grade.

Căldură sufocantă. România, topită de temperaturile extreme. Romica Jurca a dat verdictul

Șansele de ploaie vor fi reduse, cu excepția zonelor de munte, unde vor fi posibile câteva înnorări și averse de scurtă durată, în general slabe cantitativ.

Vremea în weekend. Duminică, se vor înregistra între 35 și 37 de grade în vestul Banatului și Crișanei, dar izolat sunt posibile și valori de până la 38 – 39 de grade.

De asemenea, va fi caniculă și în Oltenia, o parte din Muntenia, în Câmpia Moldovei și, local, în zonele de vale și podiș din vestul și sud-vestul Transilvaniei. Totuși, în sud-estul țării și în Capitală, temperaturile vor scădea ușor față de ultimele zile.

Dorsala de presiune atmosferică ridicată, care a adus temperaturi record chiar și la peste 5000 de metri deasupra Alpilor, se va deplasa în weekend spre țara noastră, determinând o nouă intensificare a căldurii.

Vremea în weekend. Caniculă în majoritatea regiunilor

După două zile cu temperaturi ceva mai moderate, vremea se va încălzi din nou, iar începând de sâmbătă va fi caniculă în majoritatea zonelor de câmpie și podiș din țară.

Duminică și luni, temperaturile maxime vor urca până la 35 – 38 de grade nu doar în sudul țării, ci și în zonele joase din Banat, Crișana și Moldova, iar pe alocuri și în Transilvania și Maramureș.

Între timp, o masă de aer rece se va deplasa dinspre nord-vest, dar, în mod neobișnuit pentru această perioadă, se pare că va pătrunde până în Italia și nordul Spaniei, împingând spre est aerul cald din aceste zone.

În nord-vestul Mării Mediterane, contactul dintre aerul rece și marea caldă va determina formarea unei depresiuni atmosferice. În funcție de traiectorie și intensitate, aceasta ar putea influența semnificativ evoluția vremii din România în următoarea săptămână.

Prognoza iernii 2023-2024. Unde aduce vortexul polar nămeţii de altădată. Un „buzunar” uriaş de presiune scăzută se rotește în sensul invers al acelor de ceasornic la Polul Nord

În prezent, cel mai probabil scenariu este o răcorire treptată, mai întâi în jumătatea vestică a țării, iar ulterior și în regiunile estice. De asemenea, cele mai mari șanse de ploaie par a fi în nordul, vestul și centrul țării.

Puteți urmări tendința meteo pentru localitatea voastră, actualizată în fiecare zi, în secțiunea Vremea pe 14 zile de pe prima pagină a aplicației, anunţă meteoradar.ro