Investiţie de MILIOANE de lei în Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal de la Fundeni

Românii cu probleme urologice nu vor mai fi nevoiţi să meargă să se trateze în alte ţări! Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal, de la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, a fost modernizat, la standarde europene. Este, de altfel, cel mai mare centru de specialitate din România şi din Europa şi singurul în care tot ceea ce înseamnă patologie urologică se poate rezolva. Anul trecut, aproape 15.000 de pacienţi au fost trataţi aici.

27 ian. 2015, 17:27
Investiţie de MILIOANE de lei în Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal de la Fundeni

Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal din cadrul Institutului Clinic Fundeni, care a fost modernizat și dotat cu aparatură de ultimă generație, a fost inaugurat, marți, în prezența ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu.

Într-unul dintre saloanele spitalului le-am găsit pe Anişoara şi Alina, mamă şi fiică. Amândouă urmează să facă un transplant de rinichi. Pentru a-i salva viaţa, mama îi va ceda unul dintre organe fiicei sale.

„Sunt şi pe liste, am fost dea chemată în noiembrie, dar nu am fost până la final compatibilă. Eram eu şi încă un domn, care făcea deja dializă de 9 ani. Dânsul a reuşit. A făcut transplantul. Iar eu, venind în ianuarie, am avut de ales. Să fac transplant sau dializă. Şi am hotărât pe loc să fac transplantul cu cineva din familie”, povesteşte pacienta.

Anul trecut, aproape 150 de transplante renale s-au făcut în Centrul de Uronefrologie şi Transplant Renal Fundeni. Însă numărul pacienţilor trataţi a fost de aproape 15.000. Acum, toţi cei care ajung aici sunt trataţi într-un spital la standarde europene.

„În momentul de faţă avem tot departamentul de transplant reabilitat. Cu 13 paturi de terapie intensivă, ceea ce înseamnă că pacienţii transplantaţi şi donatorii, care sunt donatori în viaţă, sunt aduşi direct aici. Sunt îngrijiţi având toată tehnologia necesară şi modernă şi de vârf, cu personal medical specializat pentru îngrijirea acestei categorii de pacienţi”, a declarat academicianul Ioanel Sinescu.

Investiţia totală se ridică la 2,9 milioane de lei. Suma provine din venituri proprii, sponsorizări şi finanţare de la Ministerul Sănătăţii.

„Reuşim acum să tratăm patologia de la A la Z pe partea de uronefrologie şi transplant. E adevărat, ne bucurăm că nu mai trebuie să trimitem pacienţi în străinătate şi încercăm ca şi pe celelalte patologii să facem aceleaşi lucruri”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Statul cheltuieşte anual 70 de milioane de euro pentru românii care pleacă să se trateze în străinătate.

Citeşte şi: Cardul de sănătate, OBLIGATORIU de la 1 aprilie. Ce se întâmplă cu cei care îl refuză