Investiție majoră în România! Finlandezii de la Nokian Tyres, care erau responsabili pentru 80% din anvelopele din Rusia, vor investi 650 de milioane de euro într-o uzină în Oradea

Producătorul de anvelope Nokian își mută fabrica din Rusia în România și face o investiție de 650 milioane euro într-o uzină la Oradea.

01 nov. 2022, 15:08
Investiție majoră în România! Finlandezii de la Nokian Tyres, care erau responsabili pentru 80% din anvelopele din Rusia, vor investi 650 de milioane de euro într-o uzină în Oradea

Finlandezii de la Nokian Tyres au anunțat că fac o investiție de 650 de milioane de euro pentru a construi o nouă fabrică de anvelope de autoturisme la Oradea.

Viitoarea fabrică va avea capacitatea de a produce şase milioane de anvelope pe an, iar primele anvelope ar urma să iasă de pe liniile de fabricaţie în a doua jumătate a lui 2024, în timp ce producţia în regim comercial este aşteptată să demareze la începutul lui 2025, a precizat Nokian Tyres într-un comunicat de presă.

În momentul de față, grupul finlandez are fabrici în Finlanda și SUA. Cea din România va fi prima uzină de anvelope cu emisii zero de CO2. „Putem utiliza energia verde produsă în apropierea uzinei”, a precizat directorul de operaţiuni de la Nokian Tyres, Adrian Kaczmarczyk.

În trecut, grupul de anvelope era responsabil de 80% din anvelopele pentru autoturisme din Rusia, însă, după izbucnirea conflictului din Ucraina, a decis să se retragă din Rusia și să găsească o nouă locație pentru investiții.

În data de 14 septembrie, prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu o delegaţie a companiei Nokian Tyres, discuţiile vizând pachetele de ajutor de stat disponibile pentru marile investiţii şi deschiderea manifestată faţă de nevoile de relocare a capacităţilor industriale de producţie ca urmare a agresiunii militare ruse din Ucraina, dar şi din zona Asiei.

Producătorul de anvelope premium Nokian Tyres vizează, pe termen mediu, vânzări nete de două miliarde de euro, precum şi un profit operaţional şi rentabilitate a capitalului angajat la un nivel de 20%. În 2020, vânzările nete ale companiei au fost de 1,3 miliarde de euro, iar numărul de angajaţi a ajuns la aproximativ 4.600. Compania Nokian Tyres este listată la Nasqad Helsinki.