Investiţii pentru turişti la Sarmizegetusa Regia. Adăposturi temporare, toalete ecologice şi un panou fotovoltaic

Investiţie de 190.000 de lei la Sarmizegetusa Regia, a Consiliului Judeţean Hunedoara. Cu aceşti bani vor fi montate adăposturi temporare, toalete ecologice şi un panou fotovoltaic.

14 aug. 2019, 11:39
Investiţii pentru turişti la Sarmizegetusa Regia. Adăposturi temporare, toalete ecologice şi un panou fotovoltaic

Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, al Consiliului Judeţean Hunedoara, în şedinţa CJ de miercuri, au fost aprobate nota conceptuală şi tema de proiectare pentru obiectivul de investiţii „Realizarea unor intervenţii temporare (adăposturi provizorii pentru oameni, toalete ecologice, montarea a două panouri fotovoltaice, completarea cu pământ a suprafeţelor erodate de ploi), montarea unor borne topografice şi realizarea unui sondaj geotehnic” în situl arheologic Sarmizegetusa Regia.

„Prin realizare intervenţiilor cuprinse în proiect se doreşte asigurarea unor condiţii minime de siguranţă pentru vizitatorii care vin în sit, iar reprezentanţii Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice (SPAMI) să beneficieze de condiţii decente de lucru. Totodată, investiţiile vor facilita specialiştilor desfăşurarea unor serii de investigaţii necesare studiilor de fundamentare a viitoarelor intervenţii de conservare şi restaurare”, se arată în comunicat.

Investiţiile sunt necesare pentru ca turiştii să parcurgă cei 1,5 kilometri ai sitului în condiţii de siguranţă.

„Refugiile pentru vizitatori sunt binevenite în condiţii de ploaie. Pentru că există o întreagă polemică pe această temă, vreau să subliniez faptul că protejarea împotriva fenomenelor meteo extreme care au loc în munte nu este suficientă prin crearea acestor adăposturi. Este un lucru extrem de delicat. Pe de altă parte, noi continuăm să vizualizăm Samizegetura Regia ca un punct turistic foarte important, care trebuie dotat cât mai aproape de ceea ce înseamnă turismul civilizat” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora.

Prin proiectul aprobat de Consiliul Judeţan Hunedoara vor fi realizate, cu prioritate, mai multe investiţii.

Se vor monta două adăposturi temporare, unul dintre ele poziţionat la nord de Templul circular mic şi templele patrulatere într-o zonă mascată de vegetaţia existentă. Acesta va înlocui adăpostul actual, o structură improvizată care poate asigura protecţia unui număr de maxim 4 persoane. Cel de-al doilea adăpost va fi poziţionat în apropierea drumului pietonal de acces, în curba cea mai pronunţată a acestuia (în a doua treime a drumului).

Poziţionarea adăposturilor urmăreşte asigurarea unei protecţii în sit şi de-a lungul traseului de acces.

Toaletele ecologice vor fi amplasate în apropierea accesului pe sit, la începutul drumului de serviciu care coboară spre templele de calcar. Din zona de acces acestea nu vor fi vizibile, fiind poziţionate într-o zonă retrasă.

Panoul fotovoltaic va fi amplasat în apropierea postului de jandarmi şi a casei de bilete, în continuarea panoului existent.

Investiţia este estimată la 190.000 lei fără TVA şi se va realiza din bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara.